Dostupni linkovi

‘Dvije sesije’ - najvažniji sastanci u kineskom političkom kalendaru


Kineski predsjednik Si Đinping
Kineski predsjednik Si Đinping

Usred strogih mjera ograničenja zbog COVID-19, u pekinškoj Velikoj dvorani naroda počinju “Dvije sesije”, najvažniji sastanci u kineskom političkom kalendaru. Ovogodišnji skupovi kineskog zakonodavnog tijela Nacionalnog narodnog kongresa i njegovog političkog savjetodavnog tijela posebno su vrijedni pažnje, pišu svjetski mediji.

Ovogodišnji poseban značaj

U Pekingu ove sedmice počinje veliki godišnji parlamentarni sastanak poznat kao “Dvije sesije”, na kojem vlada namjerava odobriti nacionalne prioritete za 2021., javio je CNBC ističući kako inače simboličan sastanak ove godine dobiva posebno značenje jer označava početak petogodišnjeg kineskog plana razvoja - 14. takvog u istoriji zemlje - i 100. godišnjicu vladajuće Komunističke stranke.

Očekuje se da će vlasti iznijeti detalje o različitim temama i inicijativama, od ciljeva zapošljavanja, demografske politike do upravljanja poluautonomnom regijom Hong Kong. To dolazi u trenutku kada Peking želi pokazati napredak u razvojnim obećanjima datoj zemlji s 1,4 milijarde ljudi i izgraditi kinesku konkurentnost u svijetu šokiranom pandemijom izazvanom korona virusom i sve opreznijim usponom azijskog diva.

Parlamentarni sastanak "Dvije sesije" počinje u četvrtak, 4. marta, otvaranjem Kineske narodne političke savjetodavne konferencije, savjetodavnog tijela dok dan poslije počinje godišnji skup Nacionalnalnog narodnog kongresa (NPC), kineskog zakonodavnog tijela, kada vlada obično objavi izvještaj o ekonomiji - dokument koji utvrđuje BDP, zaposlenost, inflaciju i druge ciljeve rasta.

Većina ekonomista ne očekuje da će vlasti objaviti cilj BDP-a ove godine, nakon što su donijele rijetku odluku da to ne učine na prošlogodišnjem parlamentarnom sastanku. Što se tiče zapošljavanja, CNBC ističe da ekonomisti predviđaju da će Kina ove godine težiti stvaranju više od 10 miliona novih urbanih radnih mjesta, u odnosu na devet miliona prošle godine.

Parlamentarni sastanak također će podijeliti detalje i odobriti petogodišnji ekonomski plan Kine čiji je naglasak na samodostatnosti tehnologije i jačanju domaćeg tržišta. Strategija razvoja druge najveće svjetske ekonomije dolazi u vrijeme kada je, ukazuje CNBC, postigla istorijske trgovinske sporazume sa azijsko-pacifičkim susjedima, istovremeno se suočavajući s većim pritiskom Sjedinjenih Država koje Kinu sve više smatraju konkurentom.

Nove kontrole nad Hong Kongom

Očekuje se da će na ovogodišnjem sastanku svog parlamenta - koji će vjerovatno dodatno potvrditi vlast predsjednika Si Đinpinga, Kina također otkriti planove o novim političkim kontrolama nad Hong Kongom, napisao je Gardijan (The Guardian).

Skup služi kao važna prezentacija moći i politike unutar kineskog neprozirnog jednopartijskog sistema i ove godine će najprije promovisati službeni narativ o trijumfu nad korona virusom i ekonomskom uspjehu. No, ističe Gardijan, domaći trijumfi Pekinga dolazi u vrijeme sve većeg pritiska zapadnih sila na autoritarne politike kod kuće, postupanja u ranim danima pandemije te zbog agresivnog ekspanzionističkog ponašanja u spornim regijama.

Iako se Peking suočio s diplomatskim i trgovinskim sankcijama zbog intervencija u Hong Kongu i masovnih hapšenja aktivista, situaciju će, ocjenjuje Gardijan, vjerovatno pogoršati nova politika o toj poluautonomnoj regiji.

Neimenovani vladini izvori kažu kako je vjerovatno da će promjene koje će biti predstavljene na NPC poljuljati proces izbora za gradsko zakonodavno vijeće kao i sastav odbora za izbor gradskog čelnika.

U govoru objavljenom povodom godišnjeg sastanka NPC, šef ureda za poslove s Hong Kongom i Makaom Sia Baolong rekao je da se gradski izborni sistem mora "poboljšati", kako bi se zatvorile rupe i zagarantovalo "sveobuhvatno upravljanje centralnom vladom Hong Konga" što, naglašava Gardijan, ukazuje kako Peking planira osigurati da samo oni koji su odani komunističkoj stranci mogu voditi Hong Kong.

Politička ekstravagancija

Kineske “Dvije sesije” mogle bi biti najvažnije političko okupljanje u proteklim decenijma, ocjenjuje časopis Tajm (The Time) naglasivši da otkrivanje novog petogodišnjeg plana, znači da će desetodnevna politička ekstravagancija biti prepuna dugoročnih inicijativa poput "vizije 2035" predsjednika Sija - veliki nacrt koji će stvoriti momentum dok kreće prema trećem mandatu.

Centralna tačka petogodišnjeg plana biće zaštita okoliša, naglašava Tajm podsjetivši na Sijevu izjavu o klimatskim promjenama na Generalnoj skupštini UN prošle jeseni, kada je najavio da će Kina doseći najvišu emisiju ugljen-dioksida do 2030. i tražiti karbonsku neutralnost do 2060. Očekuje se da će sjednica Nacionalnog narodnog kongresa pružiti više naznaka kako će se to postići.

Također, dodaje časopis, postoje spekulacije da će Peking dodatno olakšati ili ukinuti zakone o kontroli rađanja odnosno da će, zbog demografske krize s kojom se suočava, donijeti mjere za poticanje širenja kineskih porodica. To uključuje produženje porodiljskog dopusta na šest mjeseci, odbijanje poreza na brigu o djeci, subvencionisanje obrazovanja za veće porodice i druge subvencije i olakšice.

Prema istraživanju objavljenom prošle godine u medicinskom časopisu Lanset (The Lancet), kinesko će se stanovništvo od 1,4 milijarde smanjiti na 732 miliona do 2100. Naglo starenje stanovništva znači smanjenje radne snage. S nepopularnim mjerama poput podizanja dobi za odlazak u penziju - nepromijenjene u četiri decenije- vlada se mora suočiti prije nego kasnije, ocjenjuje Tajm.

Jedna od incijativa koje se očekuju da će biti iznesene na skupu “Dvije sesije” tiče se i smanjenja siromaštva. Iako je Si prošle sedmice proglasio da je siromaštvo službeno iskorijenjeno u Kini, nejednakost dohotka i razlike između gradova u usponu i siromašnih ruralnih područja - vjerovatno će biti meta politika revitalizacije ruralnih područja predstavljenih na Nacionalnom narodnom kongresu.

Naučene lekcije o tehnološkoj zavisnosti

Osim petogodišnjeg ekonomskog plana, socijalnih i demografskih pitanja, analitičari i državni mediji smatraju da bi zbog dugotrajne napetosti sa Sjedinjenim Državama i Zapadom, kineski čelnici mogli iskoristiti konferencije "Dvije sesije" za ubrzanje svojih napora za tehnološku samodostatnost i učvršćivanje svog položaja u Hong Kongu, napisao je Vašington post (The Washington Post).

Iako Donald Tramp (Trump) više nije na vlasti, Peking vjeruje da su se odnosi sa Sjedinjenim Državama, naglašava list, trajno promijenili i da su ih izvozne sankcije Trampove administracije koje su osakatile Huavej (Huawei) naučile lekciju o tehnološkoj zavisnosti.

Posljednjih mjeseci kineski predsjednik Si Đinping i drugi priznali su "komplikovanu međunarodnu situaciju" s kojom se suočila Kina, što je oblikovalo način na koji su oni izradili novi petogodišnji plan, sveobuhvatni plan razvoja koji će biti objavljen na ovogodišnjem sastanku "Dvije sjednice".

Zvaničnici su, prema pisanju Vašington posta, već nagovijestili ključne tačke: Kina mora postati samostalna i razviti domaće industrije konkurentne Zapadu u kompjuterskim čipovima, biotehnologiji, vozilima koji se kreću na osnovu obnovljivih izvora energije i i drugim strateškim poljima budućnosti.

Cilj je, prema pisanju vašingtonskog lista, da se ekonomija odmakne od izvoza jeftine proizvedene robe i da ostane robusna, čak i ako su Kinu geopolitički okružili saveznici SAD-a ili se suočava s globalnim padom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG