Dostupni linkovi

Akcija MUP-a RS u saradnji sa Hrvatskom i Slovenijom protiv organizovanog kriminala


Banjaluka
Banjaluka

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) u saradnji sa policijama Hrvatske i Slovenije realizuju međunarodnu akciju kodnog naziva "Zajam" u cilju dokumentovanja krivičnih djela privrednog kriminaliteta, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz MUP-a RS.

Na osnovu naredbi osnovnih sudova Banjaluka i Prijedor vrše se pretresi na osam lokacija na području Banjaluke i dvije lokacije na području Prijedora u cilju dokumentovanja krivičnih djela „Zloupotreba položaja ili provjerenja u privrednoj djelatnosti pomaganjem“ iz Krivičnog zakona Slovenije, što odgovara krivičnim djelima „Nazakonito postupanje u privrednom poslovanju“ Krivičnog zakonika Republike Srpske, stoji u saopštenju MUP-a RS.

Pretresi lokacija izvršeni su kod osoba inicijala D.Đ., Z.S., L.Z., J.S., E.V., B.S., T.S.D., Ž.B. i jednog privrednog društva u Banjaluci, nakon čega su osobe saslušane. Iz MUP-a RS kažu da nema uhapšenih.

Ispitani se dovode u vezu sa Rokom Snežićem slovenačkim državljaninom kojem je zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je za RSE iz MUP-a RS.

Snežiču je zabranjen ulazak u BiH zbog otvaranja fiktivnih firmi na području Banjaluke, a u kojima je Snežič, po sopstvenom priznanju za banjalučke medije, učestvovao.

Osobe koje su ispitane se sumnjiče da su krivična djela izvršila na području Republike Slovenije, tako što su preko svojih žiro računa otvorenih u Sloveniji, Mađarskoj i Austriji, kao i preko računa njihovih preduzeća, omogućili izvlačenje novca iz više privrednih društava iz Slovenije u iznosu od više miliona eura, saopšteno je iz MUP-a RS.

XS
SM
MD
LG