Dostupni linkovi

Policija u Mjanmaru ponovo pucala na demonstrante


Demonstracije u Indiji zbog uvođenja vojne vladavine u Mjanmaru, 3. mart

Mjanmarske snage sigurnosti otvorile su vatru na nakoliko mjesta gdje su demonstranti protestovali protiv vojne hunte, dan nakon regionalnih diplomatstkih napora da se jednomjesečna kriza okonča javila je agencija Reuters.

Dvije su osobe ubijene 3. marta u drugom najvećem gradu, Mandalayu, dodaje Reuters. Jedna od žrtava ubijena je hicem u glavu, a druga u prsa, kazao je liječnik za agenciju France Presse (AFP) telefonski i zamolio da ostane anoniman.

Reuters dodaje da je jedna osoba ubijena u najvećem gradu Yangonu, gdje su ljudi podizali barikade autogumama i bodljikavom žicom kako bi usporili policiju.

Ministri vanjskih poslova susjednih zemalja jugoistočne Azije pozvali su na suzdržanost, ali se nisu ujedinili iza poziva da vojska pusti svrgnutu liderku vlade Aung San Suu Kyi i obnovi demokratiju.

Najmanje 21 osoba ubijena je od vojnog puča 1. februara koji je okončao probne korake Mjanmara prema demokratskoj vladavini i pokrenuo proteste širom zemlje.

Snage sigurnosti ispaljivale su 3. marta gumene metke i suzavac na demonstrante na nekoliko mjesta, uključujući glavne gradove Jangon i Mandalay, a bilo je i izvještaja o upotrebi bojeve municije na nekim mjestima.

Protiv bivše čelnice Aung San Suu Kyi u ponedjeljak (1. mart) su podignute nove optužnice, mjesec dana pošto je stavljena u kućni pritvor i dan nakon krvavih protesta protiv vojske čime je zaustavljen gotovo deset godina dug eksperiment demokratizacije.

Zapadne zemlje odgovorile su na akciju vojske sankcijama protiv generala, a Velika Britanija sazvala je za petak sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

Papa Franjo je 3. marta poručio kako se nade naroda Mjanmara ne smiju ugušiti nasiljem, pozvao je na oslobađanje političkih zatvorenika. Međutim, hunta se oglušuje na globalne osude i na proteste i odgovara sve većom primjenom sile.

Protesti se održavaju svakodnevno, a u nedjelju je bio najkrvaviji dan otkako je vojna hunta izvela puč jer je prema podacima UN-a ubijeno najmanje 18 demonstranata u cijeloj zemlji.

XS
SM
MD
LG