Dostupni linkovi

Sarkozy spreman ići do Evropskog suda nakon presude za korupciju


Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izrazio je spremnost da ide i do Evropskog suda za ljudska prava da dokaže nevinost.

To je prva javna reakcija Sarkozyja nakon što je 1. marta osuđen za korupciju.

"Žalio sam se na presudu, možda ću morati da ovo pitanje iznesem čak i pred Evropski sud za ljudska prava", rekao je Sarkozy za list Le Figaro.

Rekao je da će za njega biti bolno da tuži svoju vlastitu državu.

"Ali sam spreman na to jer će to biti cijena demokratije", rekao je Sarkozy i dodao da se neće kandidovati za predsjednika 2022. godine, ali će u dogledno vrijeme podržati nekog kandidata.

Bivši francuski predsjednik proglašen je 1. marta krivim za pokušaj podmićivanja sudije i zloupotrebu položaja zbog čega je osuđen na tri godine zatvora, od čega dvije godine uslovne kazne.

Sarkozy, koji je bio predsjednik Francuske od 2007. do 2012. godine, poriče bilo kakva nedjela, te kaže da je bio žrtva "lova na vještice" finansijskih tužilaca koji su iskoristili značajna sredstva kako bi vršili uvid u njegove poslove.

Iako se povukao iz aktivne politike on je i dalje uticajan među konzervativcima te ima devet dana da uloži žalbu na presudu, javio je Reuters.

Tužioci tvrde da je Sarkozy obećao sudiji Gilbertu Aziberu dobro plaćeni posao u Monaku u zamjenu za informacije o zasebnoj istrazi o dobijanju nelegalnih sredstava za predsjedničku kampanju 2007. godine.

XS
SM
MD
LG