Dostupni linkovi

SAD pozvao Etiopiju da dozvoli istragu zločina u Tigraju


Radnici i volonteri Međunarodnog crvenog krsta dostavljaju hranu i ostale potrepštine stanovnicima regije Tigraj, Etiopija (6. januar)

Američki državni sekretar Anthony Blinken pozvao je 2. marta premijera Etiopije Abiya Ahmeda da dozvoli međunarodnu istragu zločina prijavljenih u nepokornom etiopskom regionu Tigraj u kojem vojska od novembra zavodi red.

Blinken je u telefonskom razgovoru zatražio od Ahmeda da sarađuje s međunarodnom zajednicom kako bi se provela nezavisna međunarodna istraga tvrdnji o kršenju ljudskih prava.

Šef američke diplomatije rekao je da postoji "sve veći broj vjerodostojnih izvještaja o zločinima i kršenju ljudskih prava".

Blinken je pozvao vladu Etiopije da preduzme konkretne mjere za zaštitu civila i izbjeglica, te da spriječi dalje nasilje.

Pored toga, nevladina organizacija Amnesty Internation je prošle sedmice optužila vojnike susjedne Eritreje da su ubili "stotine civila" u Tigraju, području na sejveru Etiopije.

Blinken je zato pozvao na kraj neprijateljstava i povlačenje svih stranih snaga iz Tigraja.

Etiopija i Eritreja su međusobno ratovale od 1998. do 2000. godine, a potom popravile odnose na inicijativu etiopskog premijera Ahmeda koji je zato 2019. godine Nobelovu nagradu za mir.

Obje države odbacuju optužbe o zločinima u Tigraju.

XS
SM
MD
LG