Dostupni linkovi

Gradsko vijeće Mostara odložilo usvajanje izmjena Statuta


Pogled na Mostar (23. februar)
Pogled na Mostar (23. februar)

Nakon formiranja radnih tijela Gradsko vijeće Mostara na sjednici 2. marta donijelo je zaključak da u ovom trenutku nije moguće usvojiti izmjene Statuta Grada Mostara i Poslovnika mostarskog Gradskog vijeća te je postavljen rok od 30 dana da vijećnici dostave svoje prijedloge izmjena tih dokumenata.

Ustav Bosne i Hercegovine podrazumijeva da svaka jedinica lokalne samouprave, odnosno općina i grad, moraju imati Statut.

Ovaj akt drugačiji je za Grad Mostar, u odnosu na druge gradove u Bosni i Hercegovini, jer ima specifičan ustavno-pravni položaj po Ustavu Federacije BiH.

Izmjene Statuta Grada Mostara potrebne što se u Statutu moraju promijeniti oni članovi koji su u suprotnosti sa Ustavom, a promijenjeni su u Izbornom zakonu BiH, kad je u pitanju broj vijećnika po gradskim područjima i onih članova koji se odnose na to.

Na sjednici je prezentiran i Nacrt proračuna Grada Mostara za 2021. godinu. Kako je istaknuto, proračunska "rupa" zbog pada prihoda iznositi oko pet miliona maraka, a gradske vlasti planiraju tu rupu "zakrpiti" naplatom pravomoćnih presuda u procesima protiv elektroprivrednih poduzeća.

Javna rasprava o gradskom proračunu održat će se do 25. marta, a nakon toga će taj dokument u formi prijedloga biti ponovno pred mostarskim vijećnicima.

Na sjednici je prezentirana i informacija o mostarskim javnim poduzećima.

Naglašeno je da zbog nepostojanja Gradskog vijeća u proteklih osam godina nije bilo moguće rješavati nagomilane probleme u tih deset poduzeća. Skupština, upravni i nadzorni odbori su istekli svim poduzećima i, kako je navedeno, potrebno je što hitnije raspisati natječajnu proceduru za imenovanje tih upravljačkih struktura.

Na kraju sjednice predstavljena je i informacija o kapitalnim projektima u Gradu Mostaru.

Zadovoljstvo sjednicom 2. marta izrazio je i gradonačelnik Mostara Mario Kordić koji je kazao kako je sve ono što je zacrtano uglavnom i ostvareno.

"Izabrali smo tijela Gradskog vijeća što nam je prvi korak u početku rješavanja nagomilanih problema u Gradu Mostaru. Osobno sam jako zadovoljan u kojem tempu se ide. Nakon nepostojanja Gradskog vijeća sve ove godine nakupilo se mnogo tema, te smo možda malo i pretjerali s vijećničkim pitanjima ali u tome ne vidim ništa loše", poručio je Kordić.

Dodao je kako je na sjednici donesen i zaključak kojim se njemu kao gradonačelniku nalaže da do 12. marta pripremi Prijedlog proračuna Grada.

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara koja je održana 15. februara izabran je sadašnji gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Njega je izabralo Gradsko vijeće formirano nakon izbora održanih 20. decembra 2020. godine, prvih nakon 12 godina.

XS
SM
MD
LG