Dostupni linkovi

COVAX objavio prvi dio liste za raspodjelu vakcina


Radnici iskrcavaju kutije vakcina AstraZeneca / Oxford u Akri, Gana, 24 februara 2021.
Radnici iskrcavaju kutije vakcina AstraZeneca / Oxford u Akri, Gana, 24 februara 2021.

Koalicija za inovacije u pripravnosti za epidemije (CEPI), Savez za cjepiva (Gavi) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), kao suvoditelji inicijative COVAX za ravnopravan globalni pristup cjepivima COVID-19, zajedno sa ključnim partnerom u isporuci UNICEF-om objavili su prvi dio liste za raspodjelu vakcina po zemljama koje su se prijavile u ovaj program.

Ovaj prvi krug raspodjele pruža informacije o pružanju doza cjepiva AstraZeneca (AZ) / Oxford sudionicima COVAX Facility do maja 2021. godine.

Ovaj prvi krug dodjele opisuje isporuku doza cjepiva AZ / Oxford - proizvedenih od strane AstraZeneca (AZ) i COVISHIELD, licenciranih i proizvedenih od strane Instituta za serum iz Indije (SII / AZ) - za 142 učesnika u objektu.

Sudionici koji nisu navedeni nisu iskoristili svoja prava da odustanu od ovog cjepiva, žele prenijeti dodijeljene doze sudionicima AMC-a, ispunjavaju uslove za AMC, ali nisu se pridružili AMC-u, dobrovoljno su odgodili primanje doza i saopštili ovu namjeru prije dodjele, ili nisu zadovoljili finansijske zahtjeve.

Ova lista biće ažurirana do kraja sedmice kako bi se osigurali okvirni rokovi za opskrbu tim dozama, podijeljeni na februar-mart i april-maj.

Ti rokovi zavise od raznih čimbenika, uključujući nacionalne regulatorne zahtjeve, dostupnost opskrbe i ispunjavanje drugih kriterija kao što su potvrđeni nacionalni planovi raspoređivanja i cijepljenja (NDVP) od sudionika AMC-a, sporazumi o odšteti i odgovornosti, te odobrenja za izvoz i uvoz.

Isporuke za ovu rundu dodjela već su započele, dok su Indija, Gana i Obala Bjelokosti primile doze SII / AZ vakcine. I Gana i Obala Bjelokosti započele su u ponedjeljak kampanje cijepljenja koristeći ove doze. Daljnje isporuke su u toku za ovu sedmicu, a kako se ispune kriterijumi spremnosti i kada doze postanu dostupne, nastavit će se kontinuirano tokom narednih mjeseci.

Pored ovog prvog kruga dodjele, početkom februara najavljena je i iznimna raspodjela 1,2 miliona doza cjepiva Pfizer-BioNTech, predviđenih za isporuku u prvom kvartalu 2021. godine.

Dalji krugovi raspodjele cjepiva iz portfelja COVAX-a biće najavljeni u dogledno vrijeme.

Dostupna je lista raspodjele vakcina u prvom krugu OVDJE

XS
SM
MD
LG