Dostupni linkovi

Izrael traga za brodom iz kojeg je nafta zagadila obalu


Satelitski snimak nafte u moru (ilustrativna fotografija)

U toku je potraga za brodom iz kojeg se nafta izlila i polovinom februara zagadila obalu Izraela, a deset je sumnjivih, saopštilo je 28. februara Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Izraelski stručnjaci su u subotu pregledom u luci Pirej u Grčkoj utvrdili da za zagađenje nije odgovoran jedan grčki tanker u koji se sumnjalo, prenose izraelski mediji.

"Nećemo ignorisati ovaj ekološki zločin i preduzećemo sve moguće mere da lociramo brod odgovoran za zagađenje obala Izraela", rekla je ministarka za zaštitu životne sredine, Gila Gamliel.

Najnovije izlivanje nafte je jedna od najvećih ekoloških katastrofa u Izraelu: nafta je prekrila 170 kilometara obale duž koje je u toku čišćenje plaža i spasavanje morskih životinja.

Od zagađenja su uginule mnoge morske ptice, ugrožene su morske kornjače i druga stvorenja. Očekuje se da će čišćenje trajati mesecima.

Približava se još jedna mrlja nafte koja je, po satelitskim snimcima, 150 kilometara zapadno i mogla bi da za nekoliko dana stigne do izraelske obale, ali verovatno će njen veći deo vetar i morske struje odneti na jug, ka Egiptu.

Izraelska vlada je ove nedelje zabranila prodaju ribe i posete zatrovanim plažama.

"Niko ne zna koliko je katrana na dnu mora ili na drugim mestima", rekao je agenciji AP Arik Rosenblum, direktor organizacije EcoOcean koja predvodi napore dobrovoljaca za čišćenje.

Zajedno s vlastima, EcoOcean je u more spustio koji mogu otkriti prisustvo nafte i dati bolju sliku istraživačima.

Ministarstvo zaštite životne sredine kaže da od međunarodnih agencija nije dobilo upozorenje na izlivanja nafte, ali ekološke grupe i naučnici tvrde da je ministarstvo sporo preduzimalo mere da spreči naft da dođe do izraelske obale.

XS
SM
MD
LG