Dostupni linkovi

Dodik: RS nikada neće slaviti 1. mart


predsjedavajući Predjedništva BiH Milorad Dodik
predsjedavajući Predjedništva BiH Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik rekao je u subotu 27. februara da Republika Srpska (RS) neće slaviti 1. mart - Dan nezavisnosti BiH i da to ne može i neće biti praznik u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

On je novinarima u Banja Luci, gdje je u subotu održan Otvoreni forum Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sa udruženjima poljoprivrednika iz RS, rekao kako Ustavni sud BiH odlučuje samo šta je u interesu Sarajeva i Bošnjaka.

Dodao je i da Ustavni sud BiH može koliko god puta hoće da donese odluku o tome, ali je on neće provoditi.

"Neka šalju tužioce na mene", rekao je Dodik.

Ustavni sud BiH odbacio je 6. jula 2017. godine apelacije dijela zastupnika Narodne skupštine RS o pitanju ustavnosti 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH i 25. novembra kao Dana državnosti BiH kao neosnovane.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti obilježavanja 1. marta Danom nezavisnosti i 25. novembra Danom državnosti podnijelo je 30 zastupnika u decembru 2016. godine uz obrazloženje da su Srbi diskriminisani postojećim zakonima i da se ti praznici ne obilježavaju u RS-u.

Zahtjev je podnesen nakon što je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim 9. januar kao Dan RS-a.

Dodik je povodom 29 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske rekao da je nezakonito promijenjen od visokog predstavnika i da se mora prilagoditi Ustavu napisanom u Dejtonu, te smatra da ima elemenata za takvo nešto.

U RS se 28. februara obilježava 29 godina od donošenja prvog ustava tog bosanskohercegovačkog entiteta.

Dodik je kazao da u SNSD-u, čiji je lider, imaju formiran akt koji se zove: Novo rješenje za novi ustav, te da se traga za načinom na koji će biti donesen da bi bio potpuno legitiman, snažan.

Naveo je da je ideja da se sa tim ode pred Narodnu skupšinu i da se u usvoji u formi prijedloga za referendumsko pitanje: "Da li podržavate taj ustav Republike Srpske". Taj prijedlog, dodao je, uputiće u ponedjeljak ili u utorak svim političkim partijama i tražiti od njih da se izjasne da li ga prihvataju i da li žele da budu pregovarači, imaju li kakve primjedbe, a ako imaju i potrebu da eksperti s obje strane pokušaju da se usaglase.

On je podsjetio kako je u petak 26. februara u Beogradu učestvovao na tribini "Republika Srpska pred novim izazovima".

Istakao je da pozdravlja svaku vrstu dijaloga, te ocijenio da treba osigurati da se u BiH, Sarajevu i na svakom drugom mjestu održe sastanci ljudi koji različito razmišljaju o Balkanu.

"Jedno je sigurno, da Dejtonski mirovni sporazum, onako kako je napisan, može da sačuva BiH", smatra Dodik.

On tvrdi da je autonomno pravo Republici Srpskoj godinama oduzimano od visokih predstavnika koje su podržali Evropa i Sjedinjene Američke Države (SAD).

"BiH je za nas neprijateljska. Kada mi spomenete BiH, mislim da neki neprijatelj juriša i hoće da opet nešto oduzme Srpskoj. Zašto je tako neka se pitaju oni koji su sprovodili globalne politike. Nećemo prihvatiti ustav kojim će biti legalizovana kršenja Dejtonskog sporazuma, a učiniću sve da formiramo generaciju poltičara u Srpskoj koja to neće prihvatiti", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je ponovio da je najbolja varijanta da se BiH vrati izvornom Dejtonu, te da u BiH jedino može da bude održiva RS i dodao da je zahtjev za autonomijom legitiman stav srpskog naroda u BiH.

"Srpska ima institucije, teritoriju, stanovništvo i budžet koji je održiv. U nemogućim uslovima smo pokazali da možemo da preživimo kao institucionalna i teritorijalna organizacija. Možete zamisliti kako bi se mogli pokazati uspješnim da nema priče koja se zove BiH", rekao je Dodik.

Na Otvorenom forumu članovi SNSD-a, razgovarali su sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika RS o zaštiti domaće proizvodnje.

Dodik je nakon sastanka rekao da je poljoprivreda u vrhu prioriteta i Vlade Republike Srpske i SNSD-a i da je evidentno povećanje proizvodnje u svim sektorima.

Dodao je da udruženja poljoprivrednika traže uvođenje taksi na svježe i zaleđeno meso i da se u tom pogledu utiče na prerađivače u RS da sarađuju sa domaćim proizvođačima da bi se obezbijedio kontitnuitet poljoprivredne proizvodnje.

XS
SM
MD
LG