Dostupni linkovi

Američki FDA preporučio odobravanje Johnson & Johnson vakcine


Stručnjaci američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) dali su preporuku za korištenje Johnson & Johnson vakcine za hitnu upotrebu.

Kako navodi Reuters, vakcina bi trebala biti odobrena u roku od jednog dana nakon preporuke. Ovim bi vakcina J&J-a postala treća odobrena u Sjedinjenim Državama.

Za razliku od ranije odobrenih Pfzera i Moderne, vakcina Johnsona pruža zaštitu nakon samo jedne doze.

Više od 14 posto američke populacije ili više od 47 Amerikanaca primilo je barem jednu od dvije doze Pfizera i Moderne koje je FDA odobrila u decembru. No, tempo vakcinacije je spor zbog ograničenih zaliha i zastoja zbog nevremena.

Iako će rane zalihe J&J biti male, kompanija kaže da će moći isporučiti 20 miliona doza do kraja marta i 100 milona do kraja juna.

Vakcina štiti nakon samo jedne doze i može biti pohranjena i do tri mjeseca u frižiderima sa standardnim temperaturama, što olakšava rukovanje u odnosu na druge odobrene vakcine koje moraju biti zamrznute.

Dvije doze Pfizera i Moderne pokazale su 95 posto efikasnost, dok studije pokazuju da vakcina J&J nije toliko efikasna. Jedna doza pokazala je efikasnost od 85 posto u najtežim slučajevima, dok je kod umjerenih slučaja COVID-19 pokazana efikasnost od 66 posto.

XS
SM
MD
LG