Dostupni linkovi

Američki avioni bombardovali proiransku bazu u Siriji


Pentagon tvrdi da je američki vojni odgovor bio „proporcionalan“, te da je izvršen uz konsultacije sa koalicionim partnerima.
Pentagon tvrdi da je američki vojni odgovor bio „proporcionalan“, te da je izvršen uz konsultacije sa koalicionim partnerima.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden naredio je u četvrtak navečer izvršenje vazdušnih napada u istočnoj Siriji. Ova akcija je izvedena kao odgovor na raketne napade na američke ciljeve u Iraku, piše CNN.

Vazdušni napad predstavlja odgovor na raketni napad na američke mete u Iraku i bio je ograničenih razmjera.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby potvrdio je zračne udare na infrastrukturu smještenu na graničnom prijelazu koji je koristila proiranska milicija Kataeb Hezbollah.

“Po nalogu predsjednika Bidena, američka vojska ranije večeras izvela je zračne napade na infrastrukturu koju koriste militantne grupe uz podršku Irana u istočnoj Siriji”, rekao je portparol Pentagona.


Kirby je naveo da će Biden djelovati u cilju zaštite američkih i koalicionih vojnika.

“U isto vrijeme djelovali smo na određen način s ciljem da dođe do deeskalacije ukupne situacije na istoku Sirije i u Iraku”, dodao je Kirby.

On je rekao da su u napadima uništeni mnogi objekti na graničnom kontrolom punktu koje koriste proiranske grupe kao što su Kata’ib Hezbollah i Kata’ib Sayyid al-Shuhada.

U izvještajima piše da su napadi izvedeni na zračnu bazu Imam Ali pored Al Bukamala, u blizini granice Sirije i Iraka.

Prema prvim informacijama Sirijskog opservatorija za ljudska prava (OSDH), uništena su tri kamiona puna municije koja su stizala iz Iraka na ilegalni granični prijelaz južno od sirijskog grada Bukamala, a u napadu je poginulo najmanje 17 boraca.

„U napadu su uništeni kamioni koji su prevozili municiju. Ima mnogo žrtava. Preliminarne procjene govore da je ubijeno najmanje 17 boraca“, rekao je direktor SOHR-a Rami Abdul Rahman.

Prema Pentagonu, američki avioni izbacili su sedam bombi i pogodili isto toliko meta, uključujući i granični prijelaz preko kojeg se prevozi oružje.

Posljednjih su dana proiranske oružane skupine izvele tri napada. U ponedjeljak su rakete pale u blizini američke ambasade u Bagdadu, a u subotu je napadnuta iračka zračna baza Balad.

Američki napad uslijedio je dvije sedmice nakon što je u napadu na američku bazu u iračkim Erbilu ubijena jedna osoba, a devet ih je ranjeno.

Pentagon tvrdi da je američki vojni odgovor bio „proporcionalan“, te da je izvršen uz konsultacije sa koalicionim partnerima.

XS
SM
MD
LG