Dostupni linkovi

EU produžla sankcije Lukašenku i beloruskim zvaničnicima


Aleksandar Lukašenko, predsednik Belorusije

Evropska unija produžila je sankcije predsedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašenku na još godinu dana.

Osim njemu, sankcije su produžene za još nekoliko desetina zvaničnika.

EU je uvela restriktivne mere zbog optužbi za krađu glasova na predsedničkim izborima u Belorusiji u avgustu prošle godine, na kojima je Lukašenko izabran za šesti mandat na funkciji predsednika.

Sankcije, uvedene u oktobru, novembru i decembru 2020. godine, predstavljaju signal "političkim i ekonomskim akterima Belorusije da njihovo delovanje i podrška režimu imaju cenu", navodi se u saopštenju Unije.

Sankcije obuhvataju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja u EU za 88 ljudi, uključujući Lukašenka, njegovog sina, druge političare, radnike u bezbednosnom sektoru i poslovne ljude. Zabranjuje građanima i kompanijama EU da na bilo koji način obezbeđuju novčana sredstva sankcionisanim licima, preneo je AP.

Restriktivne mere ostaće na snazi do februara 2022. godine.

UN: U Belorusiji nastavak sistematske represije

Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašle (Michelle Bachelet) izjavila je da se "sistematska represija nastavlja" u Belorusiji i dodala da je zabrinuta zbog planova o pooštravanju kazne protiv mirnih demonstranata.

"Zabrinuta sam što su novinari i aktivisti za ljudska prava sve više na meti, kako institucionalno, tako i pojedinačno", rekla je Mišel Bašle u video poruci upućenoj Savetu UN za ljudska prava.

Komesarka je podsetila da su prošle nedelje beloruske snage bezbednosti sprovele pretrese protiv novinara, aktivista za ljudska prava, kao i protiv nekih njihovih organizacija jer su pod "krivičnom istragom zbog masovnog nereda".

Prema njenim rečima, do 9. februara 246 ljudi je osuđeno na zatvorske kazne iz političkih razloga.

Vlasti predsednika Aleksandra Lukašenka od prošle godine suzbijaju proteste započete u avgustu 2020. posle predsedničkih izbora.

"Ključno je za budućnost zemlje da uspostavi što je moguće šire poštovanje ljudskih prava i prostor za građansko izražavanje", rekla je Mišel Bašle koja je pozvala na puštanje na slobodu svih zatvorenih demonstranata i na istragu o kršenju ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG