Dostupni linkovi

Lajčak: Pogrešno protumačena mapa, postoji linija koja razdvaja Kosovo i Srbiju


Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, izjavio je da su pojedini mediji i političari na Balkanu pogrešno protumačili mapu u njegovom kabinetu tvrdeći da je na njoj Kosovo prikazano kao deo Srbije.

“Kako je mapa u mojoj kancelariji na zamućenoj pozadini ekrana tokom mog intervjua danas izazvala neka pogrešna tumačenja, delim njenu stvarnu fotografiju izbliza. To je zvanična mapa EU Zapadnog Balkana. Kosovo je tu, kao i linija koja razdvaja Kosovo od Srbije,” naveo je Lajčak na Tviteru.

Lajčak je nešto kasnije naveo da su današnji komentari u vezi s mapom "primer zašto je toliko važan dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije - da slična pitanja ne bi više izazivala nesporazume".

Vršiteljka dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla zatražila je prethodno od Lajčaka da u svom kabinetu počne da koristi geografsku kartu na kojoj je Kosovo prikazano kao nezavisna država.

"Dobar dan, gospodine Lajčak: Mape su važne! Rad sa zombi mapama je krajnje neprofesionalan, da ne govorim o nedostacima. Što duže budete izbegavali mapu koju sam vam poklonila, to ćete duže biti neuspešni u svom poslu", napisala je Haradinaj-Stubla na Tviteru.


Na sliku Lajčaka, koja je na Kosovu izazvala burne reakcije, reagovao je i portparol šefa evropske diplomatije Žozepa Borela koji je na Tviteru napisao da su tvrdnje o mapi neosnovane.

"Tvrdnja o mapi je potpuno pogrešna i netačna. Ova zvanična mapa EU je u skladu sa statusno neutralnom pozicijom Evropske unije. Preporučio bih svima da se usmere na pitanja koja pomažu unapređivanju dijaloga o normalizaciji odnosa, umesto da pokušavaju da izmišljaju lažne priče", napisao je Borelov portparol Peter Stano.


Na Kosovu je ta izjava Stana prokomentarisana pozivom da EU, ako je neutralna, ne koristi karte iz prošlosti jer su one daleko od neutralnosti prema statusu Kosova.

XS
SM
MD
LG