Dostupni linkovi

Napadnut kosovski novinar Visar Durići


Kosovska policija na ulici Prištine, ilustrativna fotografija

Kosovskog novinara Visara Durićija (Duriqi) nepoznate maskirane osobe fizički su napale nakon ponoći 25. februara, dok se vraćao kući u Kosovu Polju, nadomak glavnog grada Prištine.

Durići je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) nakon lekarskog pregleda, kazao da su mu polomljena najmanje četiri zuba, nos i da ima i druge povrede u gornjem delu tela.

„Nakon što sam parkirao automobil i krenuo prema svojoj stambenoj zgradi, prvo me napala jedna osoba, a onda su me pretukle još dve osobe“, rekao je Durići.

„Povukli su me ka delu ulice gde nema nadzorih kamere. To znači da su vrlo dobro znali područje i gde kamere nisu postavljene“, dodao je i naglasio da ne zna ko su napadači.

Visan Durići je istraživački novinar koji radi za portal Insajderi i obrađuje različite teme povezane sa korupcijom, organizovanim kriminalom, verskim grupama.

Kosovska policija potvrdila je za Radio Slobodna Evropa da je u toku istraga napada.

Kancelarija EU na Kosovu objavila je na Tvitteru da je „duboko uznemirena napadom na istraživačkog novinara Visara Durićija“ i pozvala vlasti da brzo istraže incident i privedu počinioce pravdi.

„Novinari moraju biti u mogućnosti da rade u slobodnom i sigurnom okruženju“, dodaje se u tvitu.

Aktuelni kosovski premijer Avdulah Hoti (Avdullah) smatra da je napad na Durićija "napad na slobodu govora i kao takav je neprihvatljiv i kažnjiv" i pozvao policiju da ga što pre rasvetli.

„Nasilje i tendencija zastrašivanja novinara pokušaj je ograničavanja slobode izražavanja i podrivanja demokratije, što se ne bi trebalo tolerisati, jer je pravo na slobodu govora zagarantovano zakonom“, dodao je u objavi na društvenoj mreži Facebook.

Udruženje novinara Kosova zatražilo je od pravosuđa da što pre istraži motive ovog napada. Dodali su da će obavestiti „sve nacionalne i međunarodne aktere o ovom slučaju“.

XS
SM
MD
LG