Dostupni linkovi

Potvrđena optužnica za ratni zločin u Ugljeviku


Zgrada Suda i Tužiteljstva BiH, arhivska fotografija
Zgrada Suda i Tužiteljstva BiH, arhivska fotografija

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu u predmetu "Radomir Nedić i drugi", priopćeno je u četvrtak, 25. veljače, iz Ureda za odnose s javnošću Suda BiH.

Optužnica Radomira Nedića i Ratka Đurkovića tereti da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protvi civilnog stanovništva na području općine Ugljevik, na sjeveroistoku BiH, u razdoblju od početka travnja 1992. godine do kraja listopada 1992. godine.

Obojica su, znajući za napad, sudjelovali u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na nacionalnom i vjerskom temelju u svezi s ubojstvom i prisilnim preseljenjem stanovništva, protupravnim, samovoljnim, vojnim potrebama neopravdanim uništavanjem imovine i kršili pravila prema ratnim zarobljenicima u svezi s ubojstvima, navodi se.

Optužnica tereti Radomira Nedića, u svojstvu zapovjednika Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), i Ratka Đurkovića, u svojstvu zapovjednika Prvog bataljona Prve majevičke brigade VRS, da su kao nadređene osobe propustili da poduzmu neophodne i razumne mjere da neposredni učinitelji kaznenih djela, koja se optuženicima stavljaju na teret, budu kažnjeni, priopćeno je iz Suda BiH.

Prilikom napada, vojne snage kojima su zapovjedali osumnjičeni, ubile su četiri civila bošnjačke nacionalnosti, kao i dvojicu pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), koji su prethodno bili zarobljeni.

Đurković je uhapšen 8. septembra 2020. godine, dok je Nedić zbog lošeg zdravstvenog stanja istog dana ispitan u Doboju.

XS
SM
MD
LG