Dostupni linkovi

Modernino cjepivo za južnoafrički soj spremno za kliničko ispitivanje


Američka agencija za lijekove saopćila je da proizvođači neće morati ponovo prolaziti dug proces kliničkog ispitivanja modificiranih verzija (EPA)

Američka biotehnološka kompanija Moderna priopćila je da je izmijenjena inačica njezina cjepiva proizvedena namjenski za južnoafrički soj korona virusa spremna za ispitivanje na ljudima u okviru kliničkog ispitivanja.

"Moderna je doze svog specifičnog kandidata za cjepivo protiv soja koji je prvo otkriven u Južnoafričkoj Republici poslala američkim Nacionalnim zdravstvenim institutima (NIH) na kliničko ispitivanje", kazala je tvrtka u priopćenju.

"U našoj borbi s COVID-19 moramo biti budni i proaktivni u vezi s novim sojevima SARS-CoV-2 koji se javljaju", rekao je izvršni direktor Stephane Bancel.

"Moderna se obvezuje da će proizvoditi onoliko modifikacija našeg cjepiva koliko bude potrebno sve dok pandemija ne bude pod kontrolom", dodao je.

Američka agencija za lijekove priopćila je u ponedjeljak da proizvođači neće morati ponovno prolaziti dug proces kliničkog ispitivanja modificiranih inačica njihova već odobrenog cjepiva, nego tek manje stroge testove, što bi trebalo uvelike ubrzati njihovo stavljanje na tržište ako rezultati budu uvjerljivi.

To je primjerice svake godine slučaj s modificiranim inačicama cjepiva za gripu.

Iskrsava još novih varijanti korone
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:32 0:00

XS
SM
MD
LG