Dostupni linkovi

Đukanović opozvao ambasadore u osam zemalja


Crna Gora - Predsjendik Crne Gore Milo Đukanović
Crna Gora - Predsjendik Crne Gore Milo Đukanović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović donio je ukaze o opozivu sa dužnosti osam crnogorskih ambasadora, na čemu je insistirala Vlada Crne Gore od sredine decembra prošle godine.

Đukanović je donio ukaze o opozivu sa dužnosti ambasadora Crne Gore u Bosni i Hercegovini Obrada Stanišića, Srbiji Tarzana Miloševića, Italiji Sanje Vlahović, Kini Darka Pajovića, Njemačkoj Vere Kuliš, Poljskoj Budimira Šegrta, Svetoj Stolici i Suverenom Malteškom Redu Miodraga Vlahovića i Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanke Jeknić.

Nova Vlada premijera Zdravka Krivokapića predložila je sredinom decembra opoziv sedam ambasadora koje je imenovala bivša vlast Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića a, prema Zakonu o vanjskim poslovima, taj ukaz trebao je da potpiše upravo predsjednik države, Đukanović. Đukanović je tada odbio da odobri opoziv ambasadora dok Vlada ne obrazloži razloge povlačenja ambasadora.

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, na čiju je inicijativu Vlada predložila opoziv, ranije je ocijenio da su u pitanju diplomate postavljane po političkom ključu.

Đukanović je početkom januara odbio da potpiše opoziv sedam ambasadora koje je predložila Vlada jer, kako je rekao, nije valjano obrazložena odluka za njihovo povlačenje, zbog čega je zatražio objašnjenje.

„Ambasadori čiji je opoziv predložen ne smiju biti kvalifikovani kao osobe koje rade na štetu i protiv interesa države. Zato nijesam do sada donio ukaze. I zato sam tražio korekciju obrazloženja javno saopštenog od vladinih zvaničnika“, kaže se u saopštenju Đukanovića.

Predsjendik Crne Gore je rekao da je to učinio nakon što u obrazloženju sada, između ostalog, stoji ‘da se ambasadori mijenjaju zbog želje Vlade da obezbijedi autentičnije tumačenje svoje politike u međunarodnoj zajednici kroz obnovljeni diplomatski sastav’.

„Nova Vlada ima politički legitimitet da preduzme ovu inicijativu. Očekivanje da predsjednik Crne Gore onemogućava korišćenje tog prava, objektivno predstavlja očekivanje da prepravljam izborni rezultat što neću uraditi“, kaže se u saopštenju iz kabineta Crne Gore.

Nova Vlada Crne Gore je 4. decembra izabrana glasovima tri koalicije koje su predvođene Demokratskim frontom, Demokratama i građanskim pokretom URA osvojile 41 od 81 poslaničkog mjesta na izborima 30. avgusta, čime je nakon tri decenije DPS, na čelu sa predsjednikom Milom Đukanovićem, prešao u opoziciju.

Đukanovićev mandat traje do 2023. godine.

XS
SM
MD
LG