Dostupni linkovi

Prve isporuke vakcina preko programa COVAX stigle u Afriku


Prve vakcine iz programa COVAX dostavljene u glavni grad Gane, 24. februar, 2021.
Prve vakcine iz programa COVAX dostavljene u glavni grad Gane, 24. februar, 2021.

Gana je prva država koja je primila vakcine preko programa COVAX, koji vodi Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), javlja BBC. Dostavljeno je ukupno 600.000 doza vakcina protiv COVID-19 koju je razvila AstraZeneca i Univerzitet Oxford, a koje su stigle u glavni grad Akru u srijedu 24. februara.

Očekuje se da će vakcinacija u Gani početi naredne sedmice.

Zapadnoafrička zemlja zabilježila je više od 80.700 slučajeva korona virusa i 580 smrtnih slučajeva od početka pandemije. Vjeruje se da ovi brojevi ne odražavaju stvarno stanje zbog niskog nivoa testiranja.

U zajedničkoj izjavi SZO-a i Fonda za djecu Ujeninjenih nacija (UNICEF) rečeno je da je to bio “veliki trenutak”. “Dolazak vakcina protiv COVID-19 u Ganu je ključan u privođenju kraju pandemije”, saopšteno je.

SZO i UNICEF su rekli da je pošiljka vakcina predstavljala "dio prve isporuke COVID-19 vakcina usmjerenih u nekoliko zemalja sa niskim i srednjim standardom".

Iako vakcine uglavnom nisu namijenjene djeci, UNICEF je uključen u program zbog iskustva u nabavljanju i logistici isporuke vakcina.

Program COVAX ima za cilj da osigura da se vakcine protiv COVID-19 ravnopravno raspodijele državama svijeta. COVAX planira da do kraja godine dostavi dvije milijarde doza vakcina i rasporedi ih globalno.

Mnoge bogate zemlje, koje su započele programe vakcinacije prije par mjeseci, suočile su se sa kritikama da kupuju ili da naručuju više vakcina nego što im je potrebno.

XS
SM
MD
LG