Dostupni linkovi

Šabić: Neophodna javnost u izmeni zakona o slobodnom pristupu informacijama u Srbiji


Rodoljub Šabić
Rodoljub Šabić

Rodoljub Šabić, bivši poverenik za informacije od javnog značaja, pozdravio je zahtev da se rasprava o izmenama Zakona o slobodnom prisupu informacijama učini dostupnijom javnosti.

Takav zahtev uputila je grupe nevladinih organizacija (NVO) Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Vladi Srbije. Prosleđen je povodom najavljenih zakonskih izmena, a traži se da plan rada Radne grupe koju je ministarstvo u tu svrhu formiralo, bude dostupan na uvid javnosti.

"Punu transparentnost svih aktivnosti na izmeni ovog zakona treba obezbediti odmah, bez odlaganja, pogotovo sa obzirom na najave nadležnih da bi izmene mogle biti usvojene veoma brzo, u u narednih mesec dana", ocenio je Šabić za agenciju Beta.

On je naveo da bi pravo javnosti da zna sve o procesu izmena za javnost veoma važnog zakona i da utiče na taj proces moralo biti nesporno.

Podsetio je "da smo pre samo nešto više od dve godine bili suočeni s pokušajem Vlade da javnost stavi pred svršen čin usvajanjem izmena ovog zakona koje bi bitno otežale, tačnije, gotovo onemogućile građanima ostvarivanje prava koje on jemči".

"Usvajanje tih veoma štetnih odredbi, direktno suprotnih ciljevima zakona i interesima javnosti, kojim se želeo suziti krug obveznika Zakona, a uz to i veoma otežati postupak za ostvarivanje prava sprečeno je tada samo oštrom reakcijom i argumentovanim kritikama od strane opšte i stručne javnosti", objasnio je Šabić.

Kako je naglasio, "i sada u radnoj grupi nema predstavnika ni opšte ni stručne javnosti ni iz akademske zajednice ni iz kompetentnih NVO".

"Javnosti nije poznato kakva su rešenja pripremljena i samo indirektno i poluzvanično poslednjih dana je imala prilike da čuje nešto o nekim pripremljenim rešenjima“, naveo je Šabić.

Sudeći po tome što se čulo, mislim da neće doprineti rešavanju mnogobrojnih otvorenih problema u primeni zakona, pogotovo ne dva osnovna zahteva za pristup informacijama i neizvršavanja po zakonu obavezujućih odluka poverenika i odbijanja Vlade da u slučaju potrebe prinudom obezbedi izvršenje tih odluka iako je to njena zakonska obaveza" naveo je Šabić.

Dodao je da će se uzdržati od kritike dok se ne vidi zvaničan dokument radne grupe.

Šabić je naveo da bi bilo zaista apsurdno da ministarstvo i radna grupa ne omoguće javnosti uvid taj dokument odmah, u najkraćem roku, pogotovo imajući u vidu plan da izmene zakona usvoje brzo i da je bio iznenađen učešćem poverenika za informacije u radnoj grupi koju je formiralo ministarstvo.

"Naime, iako ni ranije nikada nije bila sporna spremnost poverenika da pomogne u pripremi mnogih zakona, pa je u tu svrhu Poverenik dao Vladi i ministarstvima, ne samo na traženje već i po sopstvenoj inicijativi, bezbroj serioznih i opširnih mišljenja o tekstovima zakona, odgovora na konkretna pitanja, načelne stavove, ipak poverenik, budući da je nezavisan organ, nije učestvovao u radnim grupama koje je formirala i kontrolisala izvršna vlast i čijim radom rukovode činovnici ministarstva", rekao je Šabić.

Kako je ukazao, "ako je već sada takvo članstvo poverenik ocenio kao prihvatljivo, mislim da je njegova obaveza, i želim da verujem da će tako i biti, da bezrezervno podrži zahteve za punom transparentnošću svih aktivnosti na izmeni zakona".

"To bi dalo kakvu takvu šansu da javnost, pogotovo stručna, doprinese kvalitetu zakona. A to se u dosadašnjoj zakonodavnoj praksi, kad god je pružena šansa, pokazalo kao dragoceno", rekao je Šabić.

XS
SM
MD
LG