Dostupni linkovi

Žene u vojsci zarad poboljšanja imidža Saudijske Arabije


Iako je Saudijska Arabija posljednjih godina provodila reforme za jačanje ženskih prava, organizacije za ljudska prava upozoravaju da se žene i dalje tretiraju kao „građanke drugog reda“, te da su mnoge aktivistice i dalje pritvorene. (ilustrativna fotografija)
Iako je Saudijska Arabija posljednjih godina provodila reforme za jačanje ženskih prava, organizacije za ljudska prava upozoravaju da se žene i dalje tretiraju kao „građanke drugog reda“, te da su mnoge aktivistice i dalje pritvorene. (ilustrativna fotografija)

Uprkos ranijim odlukama Saudijske Arabije kojim je ženama dozvoljeno da voze, rade ili samostalno putuju te najnovijoj kojom im se omogućava pridruživanje vojsci, što je dio višegodišnjih reformi prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana, ženska prava i dalje ostaju najveća kritika kraljevstvu, pišu svjetski mediji.

Nova faza reformi

Ženama je po prvi put dozvoljeno da se pridruže vojsci u Saudijskoj Arabiji čiji pokušaji da reformiše svoja ultrakonzervativna socijalna pravila prelaze u novu fazu, piše londonski Tajms (The Times) napominjući kako su vlasti u Rijadu prije manje od 10 godina isticali da bi podsticanje žena da rade moglo biti uvreda za tamošnje stanovništvo.

Dekretom od proteklog vikenda, dodaje list, istaknuto je da će podoficirski činovi biti dostupni Saudijkama u svim glavnim granama oružanih snaga, uključujući pješadiju, mornaricu, vazduhoplovstvo, protivraketnu odbranu i sanitet, dok se od uslova navodi starosna dob do 40 godina i da nisu udate za strance.

Iako se u praksi uveliko koriste nove mogućnosti rada za žene - kojima je prije 10 godina to bilo zabranjeno - teško je, ukazuje Tajms, procijeniti da li je tako van dva najveća grada, Rijada i Džede gdje je danas uobičajeno vidjeti žene koje nose svoje ogrtače otvorene, otkrivajući zapadnjačku odjeću ispod ili čak hodajući u javnosti s nepokrivenom kosom.

Reforme su provedene na insistiranje prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana, koji je usponom njegovog oca, kralja Salmana na tron 2015. godine, jasno stavio do znanja da će Saudijska Arabija u budućnosti slijediti politički model Dubaija, odnosno mnogo liberalnijeg socijalnog kodeksa bez napuštanja opšteg pridržavanja sunitskog islama.

Ujedinjeni Arapski Emirati, čiji je dio i Dubai, već niz godina imaju žene u vojnim snagama, s jednom Mariam el Mansuri koja se proslavila kao pilot-lovac u koaliciji koju predvode SAD protiv takozvane Islamske države, dodaje Tajms.

Ekonomski interesi?

Poslovi se postepeno otvaraju saudijskim ženama, čije je povećano učešće u radnoj snazi dio planova prijestolonasljednika bin Salmana za transformaciju najveće ekonomije arapskog svijeta, ističe Blumberg (Bloomberg).

Plan za puštanje saudijskih žena u vojsku, ističe Blumberg, prvi put je najavljen 2019., iste godine kada je kraljevstvo saopštilo da će ženama biti dozvoljen izlazak iz zemlje bez odobrenja muškog rođaka, što je bio važan korak ka ukidanju restriktivnog sistema muškog starateljstva koji je žestoko kritikovan u zemlji i inostranstvu.

To se dogodilo nakon što je Saudijska Arabija 2018. omogućila ženama da voze i okončala svoj status posljednje zemlje na svijetu koja zabranjuje ženama da voze. Bio je to potez koji je prema tadašnjoj procjeni Blumberg ekonomiksa (Bloomberg Economics) mogao do 2030. kraljevstvu donijeti ekonomsku dobit od čak 90 milijardi dolara.

Žene u Saudijskoj Arabiji su donedavno imale ograničene mogućnosti u potrazi za poslom, te su uglavnom radile kao učiteljice ili u pojedinim državnim tijelima. No, prema pisanju Blumberga, sada je uobičajeno vidjeti Saudijke kako rade kao blagajnice u trgovačkim centrima i preuzimaju uloge koje su prije bile dozvoljene isključivo muškarcima.

Prošle godine ministar pravde imenovao je 100 žena za javne notare dok je u januaru ove godine vladin zvaničnik kazao da će Saudijska Arabija uskoro početi s imenovanjima sutkinja. Blumberg napominje kako je proširenje radnih uloga i prava došlo uprkos tome što su saudijske aktivistice često bile meta restriktivnih mjera.

‘Građanke drugog reda’

Iako je Saudijska Arabija posljednjih godina provodila reforme za jačanje ženskih prava, organizacije za ljudska prava upozoravaju da se žene i dalje tretiraju kao "građanke drugog reda", te da su mnoge aktivistice i dalje pritvorene, ukazuje Independent (The Independent).

"Saudijska Arabija pokušava doseći medijske naslove u postizanju ženskih prava, ali još uvijek zatvara i ućutkuje aktivistice za ženska prava", rekla je Rotna Begam (Rothna Begum), viša istraživačica ženskih prava u Hjuman rajts voču (Human Rights Watch).

Begam je u izjavi za Indipendent kazala da ako saudijske vlasti žele pokazati koliko su ozbiljne u vezi reformi ženskih prava, trebale bi "odmah i bezuslovno" ukinuti zabrane putovanja i uslovne kazne svim aktivisticama. Također je istakla da vlasti u Rijadu još uvijek nisu na odgovarajući način ukinule sistem muškog starateljstva koji tretira žene kao "vječne maloljetnice".

Izuzetno restriktivan sistem starateljstva, pojašnjava britanski list, smatra žene legalnim maloljetnicama što znači da im je onemogućeno da se udaju, zaposle ili pristupe zdravstvenoj zaštiti bez prethodnog odobrenja muškog staratelja - najčešće njenog oca, supruga ili čak sina.

Žene također trebaju dozvolu muškog rođaka da žive same, kao i da napuste zatvor ako su zadržane ili napuste sklonište za žrtve porodičnog nasilja. Nemaju pravo automatski prenijeti državljanstvo svojoj djeci niti mogu dati pristanak ako se njihovo dijete želi vjenčati, napisao je Indipendent.

Ženska prava kao glavna kritika

Dopuštanje ženama da se pridruže vojsci dio je najnovijih napora Saudijske Arabije da poboljša svoj imidž u inostranstvu - u sklopu "vizije 2030" prijestolonasljednika bin Salmana da modernizuje zemlju i privuče strana ulaganja. Ali uprkos reformama proteklih godina, ženska prava i dalje su glavna kritika kraljevstvu, napisao je londonski Dejli telegraf (The Telegraph).

Nakon što je istaknuta saudijska aktivistica za ženska prava Lužein el Hatlul (Loujain al-Hathloul) prije nekoliko dana puštena iz zatvora, Hjuman rajts voč je u svom izvještaju naglasio da najave o reformama mogu poslužiti za skretanje pažnje od nastavka represije te da "mnoge aktivistice koje su se zalagale za reforme ostaju u zatvoru, da su ućutkane ili su u progonstvu".

Organizacije za ljudska prava rekle su da se zbog kampanje za ukidanje sistema muškog starateljstva i zabrane vožnje ženama el Hatlul suočila sa seksualnim uznemiravanjem i mučenjem za vrijeme svog boravka u saudijskom zatvoru u kojem je provela skoro tri godine. Uhapšena je u maju 2018., samo nekoliko sedmica prije nego što je kraljevstvo dozvolilo ženama da upravljaju automobilima.

Prema riječima Line el Hatlul, njene mlađe sestre koja živi u inostranstvu, aktivistice za ženska prava kao što su Samar Badavi, Nasima el-Sada i Maja el-Zahrani i dalje ostaju u saudijskim zatvorima zbog svog aktivizma.

Lina je, dodaje Telegraf, nedavno uputila pismo jednoj od glavnih britanskih ženskih džokeja Holi Dojl (Hollie Doyle), pozivajući je na bojkot Saudijskog kupa zbog kršenja ženskih prava. Napisala je da "vlasti i njihovi skupi savjetnici za odnose s javnošću žele iskoristiti događaje poput Saudijskog kupa kako bi svijetu pokazali da se zemlja promijenila - ali daleko od ovih glamuroznih događaja brutalnost se nastavlja".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG