Dostupni linkovi

Izrael dodjeljuje izvjesne količine vakcina Palestincima


Pješčane skulpture palestinske umjetnice Rane el Ramlawi u Gazi, (april 2020.)
Pješčane skulpture palestinske umjetnice Rane el Ramlawi u Gazi, (april 2020.)

Izrael je saopćio 23. februara kako je odlučio da dodijeli manje količine svojih vakcina protiv korona virusa Palestincima i drugim neidentificiranim zemljama.

Ured premijera Benjamina Netanyahua saopćio je da je, iako je Izrael nabavio vakcine za vlastito stanovništvo, njegova zemlja stvorila manje viškove neiskorištenih vakcina protiv COVID-a 19.

"Odlučeno je, stoga, da pomognemo medicinskim timovima palestinskih vlasti i nekoliko zemalja koje su kontaktirale Izrael sa simboličnim količinama vakcina", navodi se u saopćenju.

Izrael je u ovom mjesecu dostavio 2.000 doza Modernine vakcine za palestinske medicinske radnike na Zapadnoj obali.

Židovska država obećala je ukupno podijeliti 5.000 doza.

Izrael se našao pod međunarodnim kritikama što nije dodijelio značajnije količine vakcina Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali i Pojasu Gaze.

Izraelske vlasti tvrde da na osnovu prelaznog mirovnog sporazuma iz 1990-ih godina nisu odgovorne za pružanje medicinske zaštite na tim teritorijama.

Izrael je već dao barem jednu dozu vakcine za skoro polovinu svojih 9,3 miliona stanovnika, što je jedna od najviših stopa vakcinacije po glavi stanovnika u svijetu, prenosi AP.

XS
SM
MD
LG