Dostupni linkovi

U SAD-u preko pola miliona mrtvih od COVID-19, Biden održao komemoraciju


Američki predsjednik Joe Biden i prva dama Jill Biden, potpredsjednica Kamala Harris i Doug Emhoff tokom komemoracije i ceremonije paljenja svijeća u Bijeloj kući u Washingtonu 22 februara 2021.
Američki predsjednik Joe Biden i prva dama Jill Biden, potpredsjednica Kamala Harris i Doug Emhoff tokom komemoracije i ceremonije paljenja svijeća u Bijeloj kući u Washingtonu 22 februara 2021.

Američki predsjednik Joe Biden predvodio je Amerikance u ponedjeljak na komemoraciji žrtava u pandemiji korona virusa, u trenutku dok zemlja prelazi prag od 500.000 umrlih od COVID-19, te je pozvao Amerikance da zaborave na razlike i zajednički se bore protiv pandemije.

„Danas obilježavamo zaista tmurnu prekretnicu koja slama srca – 500.071 umrlog. Više je Amerikanaca umrlo u ovoj pandemiji u jednoj godini nego zajedno u Prvom svjetskom ratu, Drugom svjetskom ratu i ratu u Vijetnamu”, kazao je Biden.

Biden i prva dama Jill Biden, potpredsjednica Kamala Harris i Doug Emhoff održali su minutu šutnje ispred Bijele kuće nakon predsjednikovog obraćanja, stojeći okruženi brojnim zapaljenim bijelim svijećama.

„Kao nacija ne možemo prihvatiti tako okrutnu sudbinu. Iako se toliko dugo borimo protiv ove pandemije, moramo odoljeti da ne otupimo od tuge i ne gledamo na izgubljeni život kao na statistiku”, rekao je Biden u emotivnom obraćanju u Bijeloj kući.

"Svaka osoba koja je umrla od korona virusa imala je porodicu, prijatelje i “izvanredan život” koji je prebrzo završio, istaknuo je Biden.

Predsjednik je pozvao Amerikance da ostanu oprezni u suočavanju s pandemijom te da nastave nositi maske, održavaju fizičku distancu i prime cjepivo kada na njih dođe red.

„Moramo okončati politiku nedostatka informacija koja je podijelila porodice, zajednice i zemlju. To nas je već do sada stajalo toliko puno života”, kazao je Biden.

“Moramo se protiv ovoga boriti zajedno kao jedan narod, kao Sjedinjene Američke Države”, poručio je Biden.

Biden je naložio da se na saveznim institucijama, vojnim zgradama i diplomatskim misijama pet dana vijori zastava spuštena na pola koplja u čast preminulih od COVID-19, kazala je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Anthony Fauci: Ne putujte, ukoliko zaista ne morate
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:45 0:00

SAD je u ponedjeljak prešao prag od 500.000 umrlih u pandemiji korona virusa, nakon malo više od godine dana otkako je prva žrtva COVID-19 umrla u okrugu Santa Clara u Kaliforniji.

Zvona na nacionalnoj katedrali u Washingtonu zvonila su u počast umrlima u pandemiji.

U SAD-u se više od 28 miliona ljudi zarazilo korona virusom, dok je umrlo njih preko 500.000 do ponedjeljka poslijepodne prema službenim podacima, iako je trenutno broj zaraženih i hospitaliziranih najniži još od Dana zahvalnosti i božićnih blagdana.

Čak 19 posto od ukupnog broja umrlih u pandemiji u svijetu otpada na SAD, dok ta zemlja, istovremeno, čini samo četiri posto ukupnog svjetskog stanovništva.

“Te su brojke zapanjujuće”, kazao je de Anthony Fauci, glavni savjetnik za zarazne bolesti predsjednika Bidena.

“Pogledate li unatrag, mi smo imali lošiju statistiku bilancu nego skoro ijedna druga zemlja, a pritom smo visokorazvijena, bogata zemlja”, rekao je Fauci.

Veliki razmjeri pandemije u SAD-u rezultat su izostanka jedinstvenog nacionalnog odgovora na pandemiju prošle godine, kada je administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa uglavnom prepustila savezne države da se same bore s jednom od najvećih javnih kriza u 100 godina, uz predsjednika koji se često sukobljavao s vlastitim zdravstvenim savjetnicima.

XS
SM
MD
LG