Dostupni linkovi

'Nema pravne osnove' za pritvor koji je doveo do smrti mladog Afroamerikanca


Znak pokreta Black Lives Matter može se vidjeti na tlu kod improviziranog spomen obilježja u gradskoj vijećnici Palmdalea za Roberta Fullera, mladog crnca pronađenog obješenog o drvo, 16. juna 2020. u Palmdaleu, u Kaliforniji.
Znak pokreta Black Lives Matter može se vidjeti na tlu kod improviziranog spomen obilježja u gradskoj vijećnici Palmdalea za Roberta Fullera, mladog crnca pronađenog obješenog o drvo, 16. juna 2020. u Palmdaleu, u Kaliforniji.

Nezavisni izvještaj u Koloradu, objavljen u ponedjeljak ujutro 22. februara, kaže da policajci umiješani u smrt mladog crnca Elijaha Mekejna (Elijah McClain), nisu imali pravne elemente da ga zaustave, pretresu i zadrže, piše BBC.

Elijah Meklejn (Elijah McClain) umro je 2019. godine u gradu Aurora, tri dana nakon što ga je policija zaustavila, i držala u položaju koji je u nekim gradovima zabranjen zbog potencijalne opasnosti po život, nakon čega mu je data injekcija ketamina.

Slučaj je obustavljen prošle godine nakon što su se pregled snimaka sa kamera na policijskim uniformama i obdukcija učinili neuvjerljivim, a lokalni okružni tužilac više puta je odbio da podigne krivične prijave protiv policajaca.

U novom nezavisnom izvještaju, koje je pokrenulo Gradsko vijeće Aurore i koji je objavljen u ponedjeljak, kaže se, da "odluka da se, ono što je moglo biti sporazumni susret, pretvori u istražno zaustavljanje za manje od 10 sekundi, izgleda nije podržana razumnom sumnjom za kriminalnu aktivnost".

Takođe se navodi da su policajci netačno prijavili McClainovu težinu bolničarima koji su stigli na lice mjesta, što je rezultiralo ubrizgavanjem “krajnje netačne" i prekomjerne dozu ketamina.

Komisija vanjskih stručnjaka krivila je policajce što su zaustavili 23-godišnjaka, a bolničare što su mu dali previše ketamina bez odgovarajućeg pregleda.

Policajci su u početku oslobođeni od optužbi, ali je slučaj izazvao bijes u cijeloj državi, nakon što je na njega ponovo skrenuta pažnja prošle godine nakon smrti Džordža Flojda (Georgea Floyda).

SAD: Rasna ravnopravnost i reforma policije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Novi nezavisni izvještaj na 150 stranica napravljen je nakon što su aktivisti iz cijele zemlje preplavili lokalne službe za provođenje zakona pozivima i e-mailovima.

Pokrenuta je peticija kojom se izražava bijes zbog okolnosti oko McClainove smrti, koja sada ima više od pet miliona potpisa.

Meklejn je bio autistični muzičar i masažni terapeut, šetao je kući iz prodavnice kada su se s njim suočila tri bijela policajca.

Izvještaj okružnog tužioca kasnije je naveo da je bio upućen hitan poziv za "sumnjivom osobom", koja je odgovarala njegovom opisu.

Meklejn je bio nenaoružan i nosio je skijašku masku otvorenog lica, za koju je njegova porodica rekla da ga je zaštitila od hroničnih zime izazvane anemijom.

Zbog slušalica, na kojima je slušao muziku, 23-godišnjak je ignorisao pozive policajaca da se zaustavi i kada je zaustavljen govorio je policajcima da nije učinio ništa loše.

Policajci su se izborili s Meklejna, oborili ga na zemlju i držali mu vrat, na što je on rekao "Ne mogu disati", poput onoga što je Floyd izgovorio prije svoje smrti.

Na snimkama nadzornih kamera se može čuti kako kaže: "Ja sam introvert, molim vas poštujte moje granice ".

Meklejn je izgubio svijest, pušten je iz položaja koji izaziva gušenje i počeo se ponovo boriti, kaže izvještaj okružnog tužioca.

Policajci su pozvali pomoć, a odazvali su se vatrogasci i hitna pomoć. Vatrogasni medicinar ubrizgao je Meklejnu 500 mg ketamina da bi ga umirio.

Potom je na nosilima odnešen u ambulantu. Medicinar koji je primijenio injekciju primijetio je da se njegova prsa "nisu sama dizala i da nije imao puls".

Novi izvještaj kaže da revizija incidenta u policijskoj upravi "nije predstavila neutralnu, objektivnu verziju činjenica".

Oni su zanemarili dokaze koji su pokazali da je McClain "okružen policajcima, svima većim od njega, vapio od bolova, izvinjavajući se, objašnjavajući i moleći policajcajce", napisali su istražitelji.

Pored tog izvještaja, u državi je u toku i posebna istraga velike porote o incidentu.

Federalni istražni biro (FBI) i Ministarstvo pravde takođe istražuju slučaj, nakon što je porodica McClain prošle godine pokrenula saveznu tužbu za građanska prava.

Porodica tvrdi da je policija upotrijebila pretjeranu silu koja je prouzrokovala njegovu smrt.

XS
SM
MD
LG