Dostupni linkovi

Joksimović za RSE: Srbija ne optužuje EU zbog vakcina


Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je da Srbija ne optužuje Evropsku uniju (EU) zbog toga što kroz COVAX mehanizam (evropski sistem za ravnomernu raspodelu vakcina) do sada nije kupila ni jednu dozu.

"To ne znači da je EU nesolidarna sa nama, već da taj sistem ne funkcioniše onako kako je očekivano i to je zaista svima jasno. Nismo zbog toga optuživali EU ni jednog trenutka, ni predsednik niti premijerka, već smo radili najbolje što smo mogli kako bismo obezbedili vakcine za naše građane", saopštila je Joksimović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kritikovao je 21. februara Brisel povodom amandmana na izveštaj Evropskog parlamenta (EP) o Srbiji u kojima se, pored ostalog, od Beograda zahteva rešavanje više afera.

Vulinova stranka Pokret socijalista saopštila je da "poslanici EU, ako već nisu mogli ili nisu hteli da pošalju Srbiji vakcine, nisu morali da joj šalju ni amandmane".

"Aleksandar Vulin je ministar koji predvodi svoju političku stranku sa sopstvenim programom, ali jasno je da je politika Vlade Srbije definisala evropske integracije kao jedan od šest svojih strateških ciljeva i svaka institucija Vlade ima svoj udeo u realizaciji tog cilja", rekla je Jadranka Joksimović za RSE.

U amandmanima na izveštaj EP o Srbiji navodi se da zemlja treba da postigne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i da osudi napade i govor mržnje kojima su u Skupštini izloženi politički protivnici, nezavisni intelektualci i novinari.

Odgovarajući na kritike iz izveštaja, Jadranka Joksimović je navela da je Srbija Evropskom parlamentu dostavila "relevantne i istinite činjenice o svim reformama, kako bi poslaničke grupe u EP mogle da imaju potpuni uvid u faktografiju".

Ona je dodala i da je nedavno imala video sastanak sa izvestiocem EP Vladimirom Bilčikom koji koordinira sastavljanje Rezolucije o Srbiji i da ga je informisala "o svim važnim pitanjima".

Joksimović je rekla i da je rezolucija EP konsultativnog karaktera i da u njenom sastavljanju, podnošenjem raznih amandmana, učestvuju sve poslaničke grupe EP.

"Amandmani se kasnije usaglašavaju između svih poslaničkih grupa, iako lično smatram da bi bilo bolje da se veoma oštri amandmani ostave u izvornoj formi ma koliko kritički bili, upravo da bi se jasno videlo koje političke grupacije u EP imaju tako kritički stav, a ne da se nakon usaglašavanja takve kritike provlače kao stav svih grupa EP", rekla je Joksimović.

Ona je dodala da je rezolucija EP "višedimenzionalan dokument, koji prelama različite političke vizure i političke odnose ne samo prema Srbiji i vladajućoj partiji, već i odnose unutar različitih političkih grupacija u EP".

Joksimović je rekla i da je Skupština Srbije od početka upoznata sa procedurom pripreme Rezolucije i da su svi "na više nivoa i u više navarata razgovarali sa evropskim parlamentarcima o podnetim amandmanima".

"Sama Rezolucija odraz je usaglašavanja najrazličitijih političkih grupa u EP. Njihovi amandmani često imaju i politički prizvuk, pa su nekada delom i rezultat različitih ideoloških i političkih platformi koje pojedine političke grupacije iz različitih država članica EU ne dele sa političkom platformom vodeće stranke u Srbiji, Srpske napredne stranke, kao okosnice vlade, a koja je pridruženi član EPP tj. Evropske narodne partije desnog centra", rekla je Joksimović.

Ona je navela i da je ubrzanje reformi sa ciljem bržeg pristupanja Srbije EU "najvažniji i neupitan spoljnopolitički cilj Srbije".

"Ministarstvo za evropske integracije apsolutno ima kapacitete da koordinira, kao i do sada, pregovarački proces i usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovina EU, kao i planiranje i programiranje razvojne pomoći EU našoj zemlji. Već sam najavila da je pri kraju izmena i osnaživanje i naše pregovaračke strukture u skladu sa načelima nove metodologije politike proširenja EU", rekla je Joksimović.

Ona je dodala da neki poslanici EP kada istupaju po ovim pitanjima "nekritički usvajaju stavove iz jednog spektra političkih i interesnih grupa u Srbiji".

Na izveštaj izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika čiji je nacrt predstavljen u novembru 2020, evropski poslanici podneli su skoro 400 amandmana.

Mnogi od njih su na sastanku predstavnika svih poslaničkih grupa objedinjeni u 38 kompromisnih amandmana, o kojima će Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta glasati 23. februara.

Evropski parlament će se o dokumentu izjasniti na plenarnoj sednici zakazanoj za 24. i 25. mart.

XS
SM
MD
LG