Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH zatražilo dostavljanje predmeta Dragičević


Članovi grupe 'Pravda za Davida', okupili su se kako bi obilježili 24. rođendan Davida Dragičevića, mladi'a ;ije tijelo je u martu 2018. godine pronađeno na ušću rijeke Crkvene u Vrbas, kraj Banja Luke

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) uputilo je zahtjev Okružnom tužilaštvu Banjaluka i Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske (RS) za dostavljanje na uvid predmeta koji se odnose na stradanje Davida Dragičevića u martu 2018. godine u Banjaluci, saopšteno je u ponedjeljak 22. februara iz Tužilaštva BiH.

Zahtjev je, kako je saopšteno, upućen na temelju podneska predstavnika oštećenih i Udruženja 'Pravda za Davida'.

"Nakon dostavljanja i analize predmeta, Tužilaštvo BiH će donijeti odluku o daljim koracima i aktivnostima", navodi se u saopštenju.

David Dragičević nestao je u noći 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je 24. marta na ušću rijeke Crkvene u Vrbas. Banjalučko Okružno javno tužilaštvo podiglo je optužnicu za ubistvo protiv nepoznatih izvršilaca.

Od kraja marta 2018. godine, roditelji mladića i grupa 'Pravda za Davida' na Trgu Krajine u Banjaluci organizovali su protestna okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

Na banjalučkom Novom groblju je 12. marta 2019. ekshumirano je tijelo Davida Dragičevića, a roditelji su kovčeg sa njegovim posmrtnim ostacima prebacili u austrijski gradić Wiener Neustadt, nedaleko od Beča, gdje je ponovo sahranjen 15. marta.

Na taj korak mladićevi roditelji su se odlučili uoči godišnjice Davidovog nestanka i pronalaska tijela, nezadovoljni tokom istrage i brojnim pritiscima te hapšenjima koje su trpili oni i građani koji su ih podržavali.

Okupljanja građana policija je nasilno prekinula i zabranila krajem decembra 2019. godine, a otac Davor Dragičević je nekoliko dana kasnije napustio BiH i otišao u Austriju.

XS
SM
MD
LG