Dostupni linkovi

Na Kosovu mogući rast novoinficiranih


Na Kosovu je u poslednja 24 časa registrovano 260 novih slučajeva infekcije korona virusom od ukupno 3.104 testiranih uzoraka, saopšteno je u ponedeljak iz Nacionalnig instituta za javno zdravlje.

U istom periodu su od posledica COVID-19 preminule tri osobe, dok je izlečeno 190 pacijenata. Trenutno je aktivno 6.706 slučajeva.

Od početka epidemije registrovano je ukupno 66.640 slučajeva infekcije i 1.575 smrtnih slučajeva.

Ministar zdravlja na dužnosti Armend Zemaj izjavio je nakon sastanka sa Odborom za upravljanje situacijom tokom pandemije da bi tokom ove nedelje moglo doći do povećanja broja novoinficiranih, te pozvao sve da poštuju mere u borbi protiv pandemije. Ipak, on je podvukao da je za sada situacija pod kontrolom.

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naser Ramadani je poručio da su obavljene sve pripreme za početak kampanje o vakcinaciji protiv korona virusa. Kako je naveo prve doze vakcina će biti kompanije AstraZeneca sa Oksford univerziteta.

Kosovo bi trebalo da dobije 100.800 doza vakcina iz programa COVAX.

Vlada Kosova na dužnosti je još početkom januara saopštila da je obezbedila i oko pola miliona doza vakcina kompanije Pfizer, dok su iz te kompanije za Radio Slobodna Evropa naveli da su razgovori u toku.

Od zemalja u regionu Kosovo je poslednje kada je u putanju početak vakcinacije protiv korona virusa.

XS
SM
MD
LG