Dostupni linkovi

Sud u Holandiji odložio odluku o policijskom satu za 26. februar


Protesti u Amsterdamu protiv policijskog sata koji je Holandija uvela prvi put od završetka Drugog svjetskog rata, 24. januar 2021.
Protesti u Amsterdamu protiv policijskog sata koji je Holandija uvela prvi put od završetka Drugog svjetskog rata, 24. januar 2021.

Policijski čas koji je u Holandiji uveden radi usporavanja širenja virusa korona ostaće na snazi još najmanje sedam dana jer je holandski Viši sud u petak, 19. februara, odlučio da se o legalnosti ove mjere izjasni 26. februara.

Agencija Rojters navodi, pozivajući se na analitičare, da ova sudska odluka daje vremenski prostor administraciji premijera Marka Rutea, koja tvrdi da je policijski čas od ključne važnosti kako bi se usporio treći talas virusa korona.

Demonstranti i politički neistomišljenici smatraju da je policijski čas, koji je u Holandiji prvi put uveden od Drugog svjetskog rata, nepotrebna zabrana slobode.

Početkom sedmice, sud niže instance saglasio se sa grupacijom protiv blokade "Virus varhajd" (Istina o virusu) da policijski čas nema pravno opravdanje i naredio ukidanje te mjere.

Ruteova administracija dobila je privremeno odgađanje odluke za koju je Apelacioni sud u Hagu odredio produženje do 26. februara.

Policija je predala 26.000 novčanih kazni od 23. januara, kada je policijski čas uveden.

XS
SM
MD
LG