Dostupni linkovi

U BiH 17 osoba preminulo, 402 novozaraženih korona virusom


Bolnica u Sarajevu

U Bosni i Hercegovini, u posljednja 24 časa preminulo je 17 osoba koje su bile zaražene korona virusom. Među više od dvije i po hiljade testiranih uzoraka, otkrivena su nova 402 slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2.

Sedam smrtnih ishoda prijavljeno je u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH). Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH saopšteno je u petak (19. februar) da je registrovano novih 289 slučajeva zaraze korona virusom, od nešto manje od 1.900 testiranih uzoraka.

“Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH. Sa današnjim danom broj smrtnih ishoda na području FBiH je 2.609”, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Dodaje se da je u Federaciji BiH do sada testirano gotovo 434 hiljade uzoraka, a korona virus potvrđen je kod nešto više od 82 hiljade osoba tog bosanskohercegovačkog entiteta.

“Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječen je 75.691 pacijent. U protekla 24 sata oporavljeno je 398 pacijenata. Trenutno je aktivno 3.936 slučajeva pozitivnih na korona virus”, ističu u Zavodu.

U posljednja 24 časa Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske (RS) prijavljeno je devet smrtnih slučajeva.

“Rаdi sе о оsоbаmа stаriје živоtnе dоbi iz Šеkоvićа, Bosanskog Brоdа, Nеvеsinjа, Sоkоcа, Istоčnоg Nоvоg Sаrајеvа, Istоčnе Ilidžе, Prnjаvоrа, Bаnje Lukе i Pаlа”, saopšteno je u petak (19. februar) iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Korona virus je u RS potvrđen kod još 109 osoba, a testirano je nešto manje od 700 uzoraka. Među novozaraženima je 59 muških i 50 žеnskih оsоbа оd kојih je 10 mlаđе, 74 srеdnjе i 25 оsоbа stаriје živоtnе dоbi. Do sada je u RS potvrđeno više od 42 hiljade slučajeva zaraze korona virusom. Ukupno je u Republici Srpskoj preminulo 2197 osoba kod kojih je potvrđen pozitivan test na virus korona.

Testirano je više od 194 i po hiljade osoba. Na liječenju u bolnicama u Republici Srpskoj trenutno se nalaze 473 pacijenta. Trenutno je u tom entitetu pod zdravstvenim nadzorom nešto više od tri hiljade osoba.

U Brčko distriktu Bosne i Hercegovine registrovana su četiri nova slučaja zaraze korona virusom među 30 testiranih uzoraka. U posljednja 24 časa preminula je jedna muška osoba. Trenutno je u Brčko distriktu aktivan 191 slučaj zaraze korona virusom.

Post-COVID liječenje u Sarajevu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

XS
SM
MD
LG