Dostupni linkovi

U pritvoru dvoje osumnjičenih za ubistvo ženke medvjeda u Beranama


Ranije tokom dana 18. februara u Beranama su primijećena dva mečeta. I dok se jedno odmah vratilo u šumu drugo se popelo u krošnju drveta kod hotela u centru grada. Gdje je u tom periodu bila mečka, koja je kasnije ubijena, pouzdano se ne zna.
Ranije tokom dana 18. februara u Beranama su primijećena dva mečeta. I dok se jedno odmah vratilo u šumu drugo se popelo u krošnju drveta kod hotela u centru grada. Gdje je u tom periodu bila mečka, koja je kasnije ubijena, pouzdano se ne zna.
Dvije osobe uhapšene su zbog sumnje da su 18. februara, usmrtili medvjeda u Beranama, saopštila je Uprava policije Crne Gore.
Osumnjičenima čiji su inicijali M.Č. (30) i D.G. (36) iz Berana osnovni tužilac odredio je pritvor do 72 sata. Sumnjiče se za krivično djelo “ubijanje i mučenje životinja i razaranja njihovog staništa”.

Tokom pretresa policija je oduzela više komada lovačkog oružja i municije radi vještačenja.

Ubijenu medvjedicu je pronašao lovac Mladen Premović u šumi sela Rovca, nedaleko od Berana, grada na sjeveru Crne Gore.

Ranije tokom dana u Beranama su primjećena dva mečeta. I dok se jedno odmah vratilo u šumu drugo se popelo u krošnju drveta kod hotela u centru grada. Njega je Interventni tim za zaštitu krupnih zvijeri spustio nakon čega je vraćeno u prirodno stanište. Gdje je u tom periodu bila mečka, koja je kasnije ubijena, pouzdano se ne zna.

Medvjed je u Evropi zaštićena vrsta kojoj prijeti izumiranje, pa je zakonom trajno zabranjen lov na mečku s mečetom, kao i na mužjaka i ženku do dvije godine.

Povodom usmrćivanja mečke, iz Građanskog pokreta URA, koji je dio Zelenih Evrope, saopštili su da u Crnoj Gori hitno treba uvesti moratorijum na lov po hitnom postupku, a nakon toga pokrenuti rasformiranja lovačkih udruženja, jer, kako ocjenjuju, ne rade svoj posao.

,,Zaista je žalosno i obeshrabrujuće što još uvijek ima pojedinaca, i to ne mali broj njih, koji ne shvataju kakve posljedice po prirodu Crne Gore ostavljaju njihovi kukavički pohodi na zaštićene vrste”,navode iz URA i dodaju da se zalažu za izmjene Zakona o zaštiti prirode i visine novčanih kazni za one koji taj zakon prekrše.

Nevladine organizacije Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), Parkovi Dinarida i Green Home podnijeli su inicijativu za hitno uvođenje moratorijuma na lov.

One traže hitnu reakciju nadležnog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i lično ministra Aleksandra Stijovića kako bi u što kraćem roku u potpunosti zabranile lov u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG