Dostupni linkovi

Patrijarh SPC Porfirije: Na prvom mestu Srbi sa Kosova


Patrijarh SPC Porfirije
Patrijarh SPC Porfirije

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je, neposredno po stupanju na tron, da će i njemu i Crkvi na prvom mestu biti „stradalni Srbi sa Kosova, koji žive u neraskidivom jedinstvu sa Srbima bilo gde na svetu“.

"Kosovo je naš zavet, zavet koji je vezan za Novi zavet, čiji je temelj svetost. Otuda je Kosovo za nas nit, pupčana vrpca koja nas povezuje suštinom našeg identiteta. Mi smo u Kosovu i Kosovo je u nama", rekao je Porfirijeon, nakon ustoličenja na mesto patrijarha, organizovanog danas (19. februar) u beogradskoj Sabornoj crkvi arhangela Mihaila.

Porfirije, koji je glasovima Sabora kao najvišeg tela SPC, u četvrtak 18. februara izabran za 46. po redu patrijarha, je izjavio da mladi u Srbiji često pevaju da je Kosovo srce Srbije, a da je srce organ života i ljubavi.

"Tako i na našem Kosovu ima mesta za sve, jer u srce može svako da stane", rekao je on.

Novi patrijah je rekao da se u svom radu neće kretati stazama pojedinačnih interesa niti će tu biti elemenata savremenog strančarenja i parcijalnog bavljenja politikom.

"Služba patrijarha je služba prvog među jednakima. Nastojaću da, u meri svojih mogućnosti, negujem saborni duh. Da ne bude razdora, već da svi budemo saglasni u jednoj misli", rekao je on.

Porfirije je rekao da nije prvenstveni zadatak Crkve da stvara bolje uslove za život da rešava socijalne, političke ili druge probleme, već da se u Crkvu dolazi na liturgiju.

"U Crkvu se dolazi na svetu liturgiju, da bi tu naslutili šta je to jedino važno i da bi primili krst Hristov, koji je vaskrsenje", rekao je Porfirije.

Osvrnuo se i na aktuelnu pandemiju korona virusa i rekao da su svi svesni ogromnih žrtava i stradanja od te bolesti:

"Moramo da budemo snažni ali i trezveni. Da nama ne ovlada strah i da znamo i da svaki telesno zdrav čovek može biti mnogo gori virus. Neka nam primer ove pandemije pokaže koliko smo povezani i upućeni jedni na druge i kako je možemo pobediti samo međusobnom pažnjom."

Ceremoniji u Sabornoj crkvi prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, te član Predsedništva BiH Milorad Dodik. Nakon ustoličenja novi patrijarh je sa njima dvojicom prešao u zgradu prekoputa, u Patrijaršijski dom gde održavaju sastanak.

XS
SM
MD
LG