Dostupni linkovi

Pfizer počinje testiranje vakcine protiv COVID-19 na trudnicama


Pfizer i BioNTech počeli su međunarodno istraživanje sa 4.000 volontera kako bi procijenili sigurnost i učinkovitost njihove vakcine na zdravim trudnicama, saopšteno je iz ovih kompanija u četvrtak, prenosi Reuters.

Trudnice su u većem riziku od razvoja ozbiljnijeg oblika COVID-19, a mnogi zdravstveni radnici preporučuju da pojedine žene u visokorizičnim pozicijama prime vakcinu protiv COVID-19 čak i bez dokaza da su sigurne za njih.

Prošle sedmice je američki Nacionalni institut za zdravlje pozvao na veće uključivanje trudnica i dojilja u istraživanje vakcine protiv COVID-19. Brojni zdravstveni stručnjaci već godinama zagovaraju da bi trudnice trebale biti uključene u rano ispitivanje vakcina.

Ipak, trudnice su isključene iz velikih ispitivanja u SAD-u koja su korištena kako bi dobili odobrenje za hitnu upotrebu korištenja vakcine protiv COVID-19.

Proizvođači lijekova kažu da su prvo trebali da se osguraju da su vakcine generalno sigurne i efikasne. Kako su javili iz Pfizera i BioNTecha prve trudnice već su primile prve vakcine.

Nova studija bit će sprovedena na trudnicama starijim od 18 godina u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Argentini, Brazilu, Čileu, Mozambikeu, Južnoj Africi, Velikoj Britaniji i Španiji.

Žene će vakcine primati dvije doze vakcine u razmaku od 21. dana što je isti režim korišten za generalnu vakcinaciju.

XS
SM
MD
LG