Dostupni linkovi

NATO bez ‘konačne odluke’ o povlačenju vojske iz Afganistana


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je tokom virtualnog sastanka u četvrtak kako Alijansa nije donijela konačnu odluku o tome da li će ili kada povući vojsku iz Afganistana.

Sastanak je došao u momentu kada administracija američkog predsjednika Joe Bidena razmatra dogovor između SAD-a i talibana kako bi usranovili da li militantna skupina ispunjava svoje obaveze, uključujući i prekid vatre i sudjelovanje u pregovorima sa afganistanskom vladom.

Prema dogovoru, sve strane snage trebaju napustiti Afganistan do maja u zamjenu za sigurnosnu garanciju minitantne skupine kao što je prekid odnosa sa Al Kaidom.

Unatoč pokretanju mirovnih pregovora između Afganistana i talibana u Kataru prošlog septembra, nasilje u Afganistanu je u porastu, što pobuđuje zabrinutost zbog preranog povlačenja NATO snaga i potencijalno dopuštanje pobunjenicima da odnesu pobjedu.

“U ovoj fazi nismo donijeli konačnu odluku o našem budućem prisustvu”, rekao je Stoltenberg. “Kako se bliži rok od 1. maja NATO saveznici će nastaviti da sarađuju i razgovaraju u narednih nekoliko sedmica”.

Pred sami sastanak njemačka ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer rekla je da mirovni pregovori nisu postigli dovoljan napredak koji bi omogućio potpuno povlačenje.

U isto vrijeme američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je sa afganistanskim predsjednikom Ashrafom Gganijem o tekućem pregledu američke strategije u Afganistanu.

Blinken je Ghaniju rekao da su SAD predane mirovnom sporazumu koji “uključuje pravedno i trajno političko rješenje kao i trajni i sveobuhvatni prekid vatre”, stoji u izjavi State Departmenta.

XS
SM
MD
LG