Dostupni linkovi

Istraga u Crnoj Gori o 50 lažnih Tviter profila javnih osoba


Uprava policije i Digitalni forenzički centar (DFC) pokrenuli su istragu povodom najmanje 50 Tviter (Twitter) naloga koji su 17. februara izmijenili svoja imena i profilne fotografije u imena javnih ličnosti i funkcionera iz Crne Gore, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Time su, kako ocjenjuju u DFC-u, narušili ugled više osoba iz svijeta javnog i političkog života u Crnoj Gori jer su, osim lažnog predstavljanja, ti profili dijelili i neprimjeren sadržaj.

Među njima su potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, novinar Petar Komnenić, specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, bivši premijer Crne Gore Duško Marokvić.

Lažno predstavljanje regulisano je Krivičnim zakonikom Crne Gore.

„Ko se u namjeri da sebi ili drugom pribavi kakvu korist ili da drugom nanese kakvu štetu, lažno predstavlja (....) kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine“, piše u članu 383 Krivičnog zakonika.

„Shodno vremenskom rasponu i brojnosti naloga, i njihovoj međusobnoj interakciji, jasno je da se ne radi o spontanoj, već organizovanoj i sinhronizovanoj akciji. U ovom momentu radi istrage ne možemo iznijeti više detalja ko stoji iza profila i koordinacije i sa kojim ciljem“, navode u DFC-u.

Zamjenik podgoričkog osnovnog državnog tužioca (ODT) Vukas Radonjić potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je u Tužilaštvo stigla prijava povodom lažnih Twiter naloga i da će biti sproveden izviđaj kako bi se utvrdilo da li je počinjeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

„Njihova zakonska obaveza je da to učine kad utvrde da postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti“, pojasnio je Radonjić.

Prema Tviterovoj politici lažnog predstavljanja, nalozi koji se predstavljaju kao druga osoba, brend ili organizacija mogu biti trajno suspendovani.

XS
SM
MD
LG