Dostupni linkovi

Blinken u čestitki Kosovu: Sporazum sa Srbijom zahtevaće kompromis obe strane


Entoni Blinken, američki državni sekretar
Entoni Blinken, američki državni sekretar

Državni sekretar Entoni (Antony) Blinken četitao je u ime
vlade Sjedinjenih Američkih Država Kosovu trinaestu godišnjicu suverene i nezavisne države.

„SAD su ponosne na svoju ranu i stalnu ulogu u pružanju podrške nezavisnoj Republici Kosovo da se razvije u multietničku, inkluzivnu i demokratsku zemlju. Kosovo je preduzelo važne korake ka prosperitetnijoj, održivijoj i sigurnijoj budućnosti“, naveo je Blinken.

On je naveo da SAD pozdravljaju napore Kosova u normalizaciji odnosa sa Srbijom.

„Postizanje sveobuhvatnog sporazuma usredsređenog na uzajamno priznavanje zahtevaće od svih strana da pokažu fleksibilnost i spremnost na kompromis“, poručio je Blinken.

Američki državni sekretar je takođe pozdravio nedavno uspostavljanje formalnih diplomatskih odnosa Kosova sa Izraelom.

„SAD cene jaku vezu između našeg naroda i nastaviće da podržavaju Kosovo na putu ka evroatlantskim integracijama“, dodao je Blinken.

On je poželeo građanima Kosova sigurnost i dobro zdravlje dok „nastavljamo da radimo zajedno na prevazilaženju izazova koje predstavlja pandemija COVID-19“.

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine, a Beograd tu nezavisnost ne priznaje.

U Briselu se pod okriljem EU vode dugogodišnji pregovori o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova koji bi trebalo da se okončaju sveobuhvatnim obavezujućim sporazumom.

Sjedinjene države su bile među prvim zapadnim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova. Od članica EU samo pet država ne priznaje Kosovo.

XS
SM
MD
LG