Dostupni linkovi

U Severnoj Makedoniji počela vakcinacija


Prvi dan vakcinacije u Skolju tokom koga se vakcinišu medicinski radnici
Prvi dan vakcinacije u Skolju tokom koga se vakcinišu medicinski radnici

U Severnoj Makedoniji pocela je vakcinacija protiv COVID-19.

U modularnoj bolnici na Klinici za infektivne bolesti u Skoplju, u sredu 17. februara, vakcinom Fajzer prve su vakcinisane doktorka i glavna medicinska sestra iz ove klinike, a potom će biti vakcinisani i ostali zaposleni u ovoj klinici.

“Primila sam vakcinu, osecam se dobro. Preporucujem svima da je prime, jer je to jedini nacin da se zaštitimo”, izjavila je jedna od vakcinisanih, doktorka Dobrinka Naunova Jovanovska.
Ministar zdravstva Venko Filipče izjavio je da se nastavlja vakcinacija svih zaposlenih u Infektivnoj klinici.

“Zatim slede zaposleni u svim COVID-centrima, najpre u Skoplju, a zatim narednog vikenda i u drugim gradovima i u privatnim bolnicama”, rekao je Filipče.

Vakcine su donacija iz Srbije, koje je Severna Makedonija primila u nedelju, kada su na primopredaji na graničnom prelazu Tabanovce prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i makedonski premijer Zoran Zaev.

Ministar Filipče je najavio da ostalih oko 4 hiljade vakcina od obećanih 8 hiljada pristici naredne nedelje, dodajući da to znači da će biti vakcinisani svi zdravstveni radnici koji su se prijavili, odnosno oko 4 hiljada medicinara koji rade sa COVID pacijentima.

Prethodno je najavljeno da će u toku februara u Severnoj Makedoniji stici oko 200 hiljada vakcina iz Kine.

XS
SM
MD
LG