Dostupni linkovi

Srbija za sada neće zatvarati ugostiteljske objekte


Centar Beograda

Član Kriznog štaba Srbije za suzbijanje epidemije korona virusa Srđa Janković izjavio je da za sada neće biti potpunog zatvaranja ugostiteljskih objekata, ali da će do te mere doći ukoliko u tim objektima ne mogu da se sprovode aktuelne preventivne mere protiv zarazne bolesti COVID-19.

"Ako ti objekti ne mogu da sprovedu mere koje su na snazi, odnosno da se preventiva za rešavanja sprovodi u ovom režimu rada, može da postane neophodno i da se donesu strože mere. U ovom trenutku je mnogo važnije da se ove mere sprovedu", rekao je imunolog Janković za Radio-televiziju Srbije (RTS).

On je ocenio da je mali broj građana do sada vakcinisan da bi se videli efekti vakcinacije, ali i da vakcinacija ne sme biti opravdanje za opuštanje i nepridržavanje protivpandemijskih mera.

Do sada je u Srbiji 946.000 ljudi u procesu imunizacije, a revakcinisano je 306.332, rekao je za RTS državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

Đerlek je dodao da je Srbija odradila 80 odsto prve faze i 45 odsto druge faze vakcinacije.

Prema rečima Srđe Jankovića, medicinski deo Kriznog štaba preporučio je na početku sezone da se "dozvoli 30 odsto kapaciteta skijališta", ali da će se poštovanje te preporuke videti kroz nekoliko dana.

Prethodnog vikenda komunalna milicija je prekinula tri velike „korona žurke“ u Beogradu.

U pojedinim ugostiteljskim objektima zatečeno je čak i po hiljadu ljudi, a među njima su klubovi „Half“, „Mask mašin“ i „Gradska kafana“.

Zatečena lica biće sankcionisana po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti - rekao je direktor Komunalne policije Ivan Divac tokom akcije pražnjenja kluba „Mask mašin“.

Za ovo delo predviđena je novčana ili kazna zatvora do tri godine.

XS
SM
MD
LG