Dostupni linkovi

Inicijativa mladih: Procesuirati napadače na autobus Niš-Ekspresa kod Podujeva 2001.


Ilustrativna fotografija

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) Kosovo i YIHR Srbija povodom 20. godišnjice napada na autobus „Niš-Eskpresa“ u mestu Livadice u blizini Podujeva, kada je u eksploziji mine ubijeno 12 civila srpske nacinalnosti, podsećaju kosovske institucije na obavezu procesuiranja ovog napada.

YIHR Kosovo i YIHR Srbija navode da je ovo jedan od najtežih zločina počinjenih nad kosovskim Srbima, posle dolaska međunarodnih snaga na Kosovo.

U saopštenju se navodi i da je ovaj zločin ostao nekažnjen nakon što je mešovito veće Vrhovnog suda Kosova 13. marta 2009. godine „usled nedostatka dokaza” oslobodilo Florima Ejupija optužbi.

„Postizanje pravde za sve žrtve i preživele iz rata, kao i za žrtve zločina povezanih sa ratom ključno je za pomirenje i izgradnju mira između društava u regionu“, navodi se u saopštenju YIHR.

Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije saopštila je da Vlada Srbije očekuje da se odgovorni za ovaj i druge zločine nad Srbima privedu pravdi.

“Ni posle dve decenije za ovaj zločin nisu odgovarali ni neposredni izvršioci ni njihovi nalogodavci, a porodice stradalih i dalje čekaju pravdu”, navedeno je u saopštenju.

Godine 2016. tadašnji predsednik Kosova Hašim Tači zatražio je od Državnog tužilaštva da posveti posebnu pažnju slučajevima koji se tiču zločina tokom i nakon rata na Kosovu 1999, a koji i dalje čekaju na odgovore.

Među njima su masakr nad porodicom Jašari u Prekazu, masakri u Račku, Izbici, Velikoj Kurši, Dubravi, Ćušku, te i oni posleratni kao što je ubistvo braće Bitići, pokušaj atentata na bivšeg predsednika Ibrahima Rugovu, kao i zločini nad Srbima u Starom Grackom kod Lipljana, Goraždevcu i napad na autobus Niš-ekspres kod Podujeva.

XS
SM
MD
LG