Dostupni linkovi

Brnabić: Mi smo tu za dijalog sa Kosovom


Premijerka Srbije Ana Brnabić
Premijerka Srbije Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da to što lideru pobedničke stranke Samoopredeljenje i kandidatu za premijera Kosova Aljbinu (Albin) Kurtiju nastavak dijaloga sa Beogradom nije jedan od prioriteta nije izenađenje, ali da jeste za žaljenje.

„Mislim da je to neozbiljnost političkih elita u Prištini jer je dijalog jedini način da imamo neki dogovor o normalizaciji, a taj dogovor će značiti ekonomski prosperitet i napredak, sigurnost i stabilnost. Ne znam šta bi mogao da bude veći prioritet“, rekla je Brnabić u utorak, 16. februara, u Vladi Srbije.

Ona je navela da bi dogovor o normalizaciji odnosa trebalo da bude prioritet Prištini koja bez dijaloga i dogovora sa Beogradom „nema neku naročitu perspektivu“ s obzirom da, kako je rekla, više od polovine sveta nije priznalo Kosovo i da "ne mogu da pregovaraju o članstvu u EU" zato što pet članica EU ne priznaje Kosovo kao državu.

„Mi smo tu za dijalog“, poručila je Brnabić na konferenciji za medije.

Nakon objave izbornih rezultata u nedelju uveče, 14. februara, Aljbin Kurti je rekao da formiranje pregovaračke ekipe za dijalog sa Srbijom nije prioritet, dodajući da je za građane Kosova to "šesti ili sedmi prioritet".

„Nas prioritet je pravosuđe i zapošljavanje", naveo je Kurti dodajući da Srbija neće poštovati ni jedan sporazum ukoliko je Kosovo ekonomski slabo.

Srbija i Kosovo vode višegodišnji dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije (EU) o normalizaciji odnosa koji bi trebalo da se okonča postizanjem sveobuhvatnog obavezujućeg sporazuma.

U međuvremenu su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti 4. septembra 2020. u Beloj kući u Vašingtonu, u prisustvu tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa, potpisali Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak ranije je najavio da će nova runda dijaloga biti organizovana posle izbora na Kosovu.

XS
SM
MD
LG