Dostupni linkovi

Talibani zatražili povlačenje američkih vojnika iz Avganistana prema sporazumu


Talibani su pozvali američke vlasti da ispoštuju sporazum potpisan u Dohi koji podrazumeva potpuno povlačenje američkih vojnika iz Avganistana do maja iako se nasilje nastavlja, dok nova administracija SAD trenutno preispituje tu odluku o povlačenju. prenosi Frans pres.

U pismu sa 11 tačaka talibani navode da su za primenu sporazuma koji su sa američkim vlastima potpisali u februaru 2020. u Dohi. Taj sporazum je omogućio mirovne pregovore između avganistanskih vlasti i talibanskih pobunjenika.

"Pozivamo američku stranu da ostane posvećena potpunoj primeni sporazuma. Odgovornost i interes svih je da zaustavimo rat, a primena sporazuma iz Dohe je najbolji način da se to postigne", naveo je talibanski zvaničnik Abdul Gani Baradar u otvorenom pismu.

Prema sporazumu iz Dohe, strani vojnici trebalo bi da napuste Avganistan do 1. maja.

Izjava dolazi dan uoči velikog samita NATO-a na najvišem nivou otkatko je Džo Bajden (Joe Biden) postao predsednik SAD, obećavajući da će blisko sarađivati sa saveznicima nakon četiri godine tenzija u vreme administracije Donalda Trampa.

Očekuje se da će rat u Avganistanu i planovi povlačenja biti među najhitnijim pitanjima o kojima će se razgovarati na samitu.

Međutim, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg izjavio je u ponedeljak da će NATO napustiti Avganistan "kada za to bude vreme", bez opasnosti da bude oslabljen ostvareni napredak.

"U Avganistanu ima još puno problema... Odluka o napuštanju (zemlje) doneće se kolektivno, kada za to bude vreme", rekao je Stoletenberg.

Novi šef Pentagona Lojd Ostin (Llyod Austin) izjavio je nedavno da će na sastanku potvrditi posvećenost SAD Alijansi i da će saveznicima obećati da nijedna odluka neće biti doneta bez konsultacija sa NATO-om.

Bajdenova administracija preispituje sporazum, dok je Pentagon optužio talibane da ne ispunjavaju obećanja poput smanjenje napada i prekid veza sa pobunjeničkim grupama poput Al-Kaide.

Studija koju je naložio američki Kongres pozvala je na odlaganje povlačenja, upozoravajući da će talibanima omogućiti pobedu.

SAD i avganistanska vlada takođe su optužile pobunjenike za talas smrtonosnih atentata na novinare, političare, sudije i aktiviste.

Sa približavanjem roka za povlačenje, talibani su pokrenuli niz ofanziva preteći najmanje dvema strateškim provincijskim prestonicama u južnom Avganistanu poslednjih meseci.

XS
SM
MD
LG