Dostupni linkovi

U Crnoj Gori potvrđen novi soj virusa, sedam inficiranih


Podgorica
Podgorica

U Crnoj Gori sedam osoba inficirano je novim sojem britanskog korona virusa, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) 16. februara i najavili da će zbog toga predložiti strože zdravstvene mjere ali nisu precizirali kada.

IJZ je 22. januara poslao 40 uzoraka laboratoriji Charite iz Berlina za koje su posumnjali da su infekciju soja virusa SARS -CoV-2, odnosno „britanski soj virusa korona“.

„Trenutno dostupni naučno utemeljeni podaci govore da britanski soj karakteriše značajno veća prenosivost, dok još uvijek ne postoji dovoljna količina relevantnih informacija o tome da li on izaziva težu kliničku sliku kod inficiranih pacijenata“, navode iz IJZ.

Zaključno sa 11. februarom 2021. godine, prema navodima svjetskih medija i zvaničnih izvora vodećih javno-zdravstvenih agencija, varijanta novi soj virusa korona identifikovan je u 83 države svijeta i zabilježeno je oko 57.400 slučajeva, podaci sui JZ.

Ukupan broj aktivnih slučajeva infekcije virusa korona u Crnoj Gori je 8.666. Iako je sa 1.376 na prvom mjestu u regionu po broju inficiranih na 100.000 stanovnika, u Crnoj Gori se još ne zna kada će početi vakcinacija

XS
SM
MD
LG