Dostupni linkovi

U BiH 19 preminulih, 274 novozaražena


Sarajevo
Sarajevo

U protekla 24 časa u Bosni i Hercegovini (BiH) preminulo je 19 osoba koje su bile zaražene korona virusom.

Virus SARS-CoV-2 potvrđen je kod još 274 osobe nakon testiranja više od tri i po hiljade uzoraka uzoraka u entitetima Republici Srpskoj (RS) i Federaciji BiH, te Brčko distriktu.

U posljednja 24 časa Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine prijavljeno je 9 smrtnih slučajeva. Virus korona potvrđen je kod još 163 osobe među testiranih blizu 2 800 uzoraka.

“Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH osim u Unsko-sanskom. Do sada su testirana ukupno 428 263 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 81.431 osobe”, saopšteno je u utorak (16. februar) iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Ističe se da je Federaciji BiH trenutno aktivno više od 4 hiljade i trista slučajeva pozitvnih na SARS-CoV-2 te da se u protekla 24 sata oporavilo je 1.108 pacijenata.

Iz Zavoda dodaju da je na području Federacije BiH umrla 2.531 osoba sa potvrđenom zarazom korona virusom.

U Republici Srpskoj je u posljednja 24 časa prijavljeno 10 smrtnih slučajeva, a virus korona otkriven je kod još 99 osoba, saopšteno je 16. februara iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Preminule su tri osobe starije životne dobi iz Banjaluke, dvije osobe iz Prijedora, te po jedna iz Sokoca, Rogatice, Zvornika, Istočnog Novog Sarajeva i Pala, navode u Institutu.

Ističe se i kao je u Republici Srpskoj do sada potvrđeno nešto manje od 42 hiljade slučajeva zaraze korona virusom, a testirano više od 192 hiljade uzoraka.

Među zaraženima, ukupno je preminula 2.171 osoba u RS.

Na liječenju u bolnicama u Republici Srpskoj trenutno je 536 pacijenata. Pod zdravstvenim nadzorom je više od 3.200 osoba.

U posljednja 24 časa u Brčko distriktu je testirano 80 osoba, od čega je kod 12 potvrđen korona virus. Na bolničkom liječenju trenutno je 10 osoba, od čega pet pacijenata ima tešku kliničku sliku, četiri srednju, a jedna osona lakšu kliničku sliku.

U Brčkom su trenutno aktivna 374 slučaja zaraze korona virusom.

XS
SM
MD
LG