Dostupni linkovi

Potvrđena optužnica za genocid u Srebrenici protiv Zorana Malinića


Memorijalni centar Srebrenica Potočari
Memorijalni centar Srebrenica Potočari

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) potvrdio je optužnicu prema kojoj se bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Zoran Malinić tereti za genocid u Srebrenici u julu 1995. godine.

“Optuženik Zoran Malinić je u svojstvu zapovjednika bataljona Vojne policije 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba VRS-a, postupajući po naredbama Ratka Mladića i njemu podređenih starješina Glavnog štaba VRS-a i Milomira Savčića zapovjednika 65. zaštitnoga puka, u razdoblju od 11.7.1995. do 15.7.1995. godine na području Nove Kasabe (ranije Dušanovo) uključujući osnovnu školu i stadion, znajući za njihovu namjeru, svjesno pružao pomoć članovima združenoga zločinačkog pothvata čiji je plan bio da prethodno zarobe, potom zatvore i po kratkom postupku pogube i zakopaju vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave i na taj način ih uklone kao skupinu”, saopštili su iz Suda BiH u utorak (16. februar).

U Sudu BiH navode kako se u optužnici se ističe da je za vrijeme širokog i sistematskog napada, u periodu od 6.jula do 1. novembra1995. godine godine od pripadnika VRS-a i MUP-a RS, usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva zaštićene zone UN-a Srebrenica, izvedena operacija trajnog i prisilnog preseljenja cjelokupnog bošnjačkog civilnog stanovništva, operacija hvatanja, zatvaranja i pogubljenja vojno sposobnih muškaraca Bošnjaka i dječaka iz srebreničke enklave, te operacija njihovog ukopa, iskopa te ponovnog ukopa na drugim lokacijama u cilju skrivanja dokaza.

“Na taj je način djelimično istrijebljena skupina bošnjačkog naroda pri čemu je cjelokupno bošnjačko stanovništvo, do 40.000 civila Bošnjaka, uklonjeno iz srebreničke enklave, a više od 8.000 muškaraca Bošnjaka i dječaka ubijeno”, navedeno je u optužnici.

Zoran Malinić je kao insajder iz Vojske Republike Srpske u julu 2013. godine svjedočio na suđenju generalu Ratku Mladiću, bivšem komandatnu VRS.

Haški tribunal, Mladića je u novembru 2017. godine prvostepeno osudio na doživotni zatvor za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Malinić je iskaz dao pod djelimičnim mjerama zaštite, skrivenog lika, u kojem je opisao je zarobljavanje stotina muškaraca i dječaka koji su bježali iz Srebrenice kroz šumu. Najviše ih je uhvaćeno kod Nove Kasabe gdje su zatim većinom zatočavani na lokalnom stadionu. Proces popisivanja, prema svjedokovoj procjeni – oko 1.200 zarobljenika, prekinut je kada je sa svojom pratnjom tamo stigao general Mladić 13. jula 1995. godine.

„Kada se general Mladić našao na igralištu on se obratio zarobljenicima i u tom trenutku je trebalo biti prekinuto popisivanje zarobljenika. Niko nije tražio spisak zarobljenika. Spiskovi su predati načelniku štaba Jovi Jaziću“, potvrdio je tada Malinić da je o zarobljenicima ostavljen pisani trag.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu, osudio je 14 bivših pripadnika Vojske i policije RS, za genocid nad oko osam hiljada muškaraca i dječaka počinjen u zaštićenoj zoni u i oko Srebrenice u julu 1995. godine.

Na najveće kazne, doživotni zatvor, osuđeni su Radovan Karadžić, nekadašnji predsjednik RS, te Ratko Mladić, bivši komandant VRS, koji još uvijek čeka konačnu presudu.

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari do sada je ukopano 6.652 žrtava genocida. Još uvijek se traga za više od 1.000 nestalih Srebreničana.

XS
SM
MD
LG