Dostupni linkovi

Sjevernokorejski hakeri navodno pokušali da ukradu podatke o pravljenju Pfizer vakcine


Južnokorejska obavještajna agencija je saopštila da je Sjeverna Koreja pokušala da ukrade informacije o vakcini protiv korona virusa koju proizvodi kompanija Pfizer, prenosi agencija Reuters.

Na brifingu južnokorejske agencije u utorak 16. februara Ha Tae-keung, opozicioni član parlamentarnog obavještajnog odbora, rekao je da se farmaceutski gigant nalazi među kompanijama na koje je izvršen hakerski napad u pokušaju krađe informacija o vakcinama i medicinskim tretmanima COVID-19.

"Bilo je pokušaja krađe COVID vakcina i tehnologije liječenja tokom cyber napada, Pfizer je bio hakiran", rekao je ovaj južnokorejski zvaničnik.

Digitalna špijunaža usmjerena na zdravstvena tijela, naučna saznanja o vakcinama i proizvođače lijekova porasla je za vrijeme pandemije COVID-19 dok se hakerske grupe koje podržavaju države trude da osiguraju najnovija istraživanja i informacije o epidemiji.

U razgovoru s novinarima nakon brifinga agencije, Ha nije precizirao vrijeme ili da li je upad bio uspješan.

Haov ured potvrdio je njegove komentare, ali nije dao detalje.

Pfizerovi uredi u Aziji i Južnoj Koreji nisu imali komentar na ovaj slučaj.

Vijesti o napadu dolaze nakon prošlogodišnjih pokušaja osumnjičenih sjevernokorejskih hakera da provale u sisteme najmanje devet zdravstvenih kompanija među kojima su Johnson & Johnson, Novavax Inc i AstraZeneca.

Južnokorejska nacionalna obavještajna služba (NIS) saopštila je da je spriječila pokušaje svog susjeda da provali u južnokorejske firme koje razvijaju vakcine protiv korona virusa.

Sjevernu Koreju često optužuju da se okrenula vojsci hakera kako bi napunila svoju kasu gotovinom usred međunarodnih sankcija koje zabranjuju većinu međunarodne trgovine s ovom državom.

Zdravstveni stručnjaci rekli su da su hakeri možda više zainteresovani za prodaju ukradenih podataka nego za njihovo korištenje za razvoj domaće vakcine.

Očekuje se da će Sjeverna Koreja primiti skoro dva miliona doza vakcine AstraZeneca-Oxford protiv COVID-19 do prve polovine ove godine kroz program COVAX.

XS
SM
MD
LG