Dostupni linkovi

Premijer Australije se izvinio ženi koja je navodno silovana u parlamentu


Premijer Australije Scott Morrison

Premijer Australije Scott Morrison izvinio se u utorak, 16. februara ženi, koja tvrdi da je prije dvije godine silovana u parlamentu, zbog načina na koji se tada postupalo s njenom tužbom. Morrison je naložio istragu o kulturi radnog okruženja u vladinim kancelarijama, prenosi agencija Reuters.

Žena je u ponedjeljak 15. februara za informativni web portal i Kanal 10 rekla da ju je u kancelariji sadašnje ministarke odbrane Linde Reynolds u martu 2019. silovao neimenovani kolega, koji je takođe radio za Morrisonovu vladajuću liberalnu stranku.

Rekla je da je početkom aprila 2019. godine razgovarala s policijom, ali da je odlučila da ne podnese tužbu jer se brinula da će to naštetiti njenoj karijeri.

Izlazeći u javnost s optužbom, žena je rekla svoje ime medijima, ali agencija Reuters navodi da se suzdržava od objavljivanja imena žrtava silovanja.

Policija u glavnom gradu potvrdila je da je razgovarala s njom u aprilu 2019., ali da je ona odlučila da neće podnijeti formalnu tužbu.

Žena je rekla da je višem osoblju u kancelariji ministarke rekla za navodni napad.

Reynolds je u ponedjeljak potvrdila da su joj rekli za tužbu 2019. godine, iako je osporila da je na ženu vršen pritisak da ne podnese policijsku prijavu.

"To se nije trebalo dogoditi i ja se izvinjavam", rekao je Morrison novinarima u Canberri. "Želim biti siguran da je svaka mlada žena koja radi na ovom mjestu sigurna."

Nekoliko sati kasnije izvinila se i ministarka Reynolds koja je u vrijeme navodnog silovanja bila ministarka odbrambene industrije, a dva mjeseca kasnije postala je ministarka odbrane.

Liberalnu stranku stalno prate optužbe za neprimjereno ponašanje prema ženama.

Neke zastupnice izjavile su 2019. da se osjećaju zlostavljano, podržavajući potez svrgavanja tadašnjeg premijera Malcolma Turnbulla, a bivša članica Liberalne stranke prošle godine podnijela je službenu prijavu zbog neprimjerenog ponašanja tadašnjeg ministra za imogracije Alana Tudgea, koji je optužbe negirao.

Prekinuta šutnja o zlostavljanjima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:08 0:00

XS
SM
MD
LG