Dostupni linkovi

Peru: Imenovan šesti šef diplomatije u manje od godinu dana


Skandal oko vakcinacije povod je smjena u Ministarstvu spoljnih poslova (na fotografiji detalj sa ulica Lime)
Skandal oko vakcinacije povod je smjena u Ministarstvu spoljnih poslova (na fotografiji detalj sa ulica Lime)

Peru je u ponedjeljak (15. februara) imenovao šestog ministra spoljnih poslova za manje od godinu dana nakon nove ostavke zbog skandala oko vakcinacije protiv virusa korona.

Sedamdesetdevetogodišnji Alan Vagner položio je zakletvu za novog šefa diplomatija nakon manje od 24 časa poslije odlaska Elizabet Astete sa te funkcije.

Peru proteklih nekoliko dana potresa afera da su zvaničnici administracije primili vakcine protiv kovida 19 nekoliko sedmica ili čak mjeseci prije i zvaničnog početka programa imunizacije.

Ministar zdravlja Pilar Mazeti podnijela je ostavku prošle sedmice nakon izvještaja u novinama da je bivši predsjednik Martin Vizkara u oktobru primio vakcinu kineske kompanije "Sinofarm".

Peru je program vakcinacije počeo ovog mjeseca, počev od radnika zdravstvenih službi, nakon prijema oko 300.000 doza, ali još nije zvanično počela imunizacija stanovništva.

Astete je juče objavila vijest na društvenoj mreži "Tviter" da se vakcinisala prošlog mjeseca i da je to "ozbiljna greška", te da neće dobiti drugu dozu.

XS
SM
MD
LG