Dostupni linkovi

Hakerski upad u Francuskoj sličan onima ruske grupe za špijunažu


Ilustrativna fotografija

Francuska watchdog grupa za kibernetsku sigurnost objavila je da je otkrila upad francuskih organizacija koji je imao sličnosti s drugim napadima grupe povezane s ruskom obavještajnom službom.

U izvještaju objavljenom u ponedjeljak (15. februara), Francuska nacionalna agencija za sigurnost informacionih sistema (ANSSI) navela je da su hakeri iskoristili ranjivost u nadzoru softvera koji prodaje pariška tvrtka Centreon.

ANSSI je rekao da je otkrio provale koje potiču od kraja 2017. i protežu se do 2020. godine.

Watchdog grupa nije identifikovala imena niti broj upletenih, ali navela da su to uglavnom "provajderi informacijskih tehnologija, posebno provajderi web hostinga".

Identitet hakera nije objavljen, ali je navedeno da imaju sličan modus operandi kao ruska grupa za cyber špijunažu koja je često nazivana „Pješčani crv“ i smatra se da imaju veze s ruskom vojnom obavještajnom službom.

Na web stranici pariškog Centreona navodi se da ta tvrtka ima više od 600 poslovnih klijenata širom svijeta, uključujući francusko Ministarstvo pravosuđa i francuske tvrtke poput Power Group EDF, odbrambene grupe Thales i naftnog i plinskog diva Total.

Izvještaj je objavljen u vrijeme dok američki službenici za cyber sigurnost još uvijek istražuju masovnu špijunsku akciju u kojoj je otet softver za IT nadzor američke tvrtke SolarWinds.

Američke obavještajne službe navele su su da je Rusija vjerovatno stajala iza upada otkrivenih krajem 2020. u kojima su probijene mreže vlada i privatnih tvrtki u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama.

Ranije ovog mjeseca Reuters je izvijestio da su sumnjivi kineski hakeri takođe ciljali kupce SolarWindsa.

*Na osnovu izvještaja AFP-a i Reutersa

XS
SM
MD
LG