Dostupni linkovi

Fauči dobitnik izraelske nagrade od milion dolara za odbranu nauke 


Entoni Fauči

Fondacija Dan David, sa sedištem u Izraelu, proglasila je danas doktora Etonija Faučija, glavnog zdravstvenog savetnika predsednika SAD Džoa Bajdena, dobitnikom nagrade od milion dolara za "odbranu nauke" i zalaganje za vakcinisanje širom sveta u borbi protiv pandemije korona virusa.

Kako je navedeno, Fauči je zaslužio priznanje jer je dugo rukovodio istraživanjem virusa HIV i lečenja side, te za propagiranje vakcina protiv kovida-19.

U saopštenju te privatne fondacije nije pomenut bivši predsednik SAD Donald Tramp koji je podrivao Faučijev pristup pandemiji.

Fondacija je Faučija "suočenog sa neinformisanom opozicijom tokom izazovne kovid krize" nagradila za "hrabrost u odbrani nauke".

Osamdesetogodišnji Fauči je direktor Nacionalnog Instituta za alergiju i infektivne bolesti od 1984. godine i sarađivao je sa sedam američkih predsednika.

On je nedavno izjavio da je povremeno bilo teško raditi za Trampa koji je više puta umanjivao ozbiljnost pandemije, odbacio potrebu nošenja maski i često reklamirao naučno nepotvrđene lekove, uključujući ubrizgavanje dezinficijensa.

Nagrada Dan David daje se od 2000. godine u tri kategorije za doprinos u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Fauči je osvojio tu nagradu za sadašnji doprinos javnom zdravlju, kako je rečeno.

Ranije su tu nagradu, između ostalih, dobili bivši potpredsednik SAD Al Gor, bivši britanski premijer Toni Bler, čelista Jo-Jo Ma.

XS
SM
MD
LG