Dostupni linkovi

Međunarodni predstavnici: Gradonačelnika Mostara izabrati po važećem Statutu


Sjednica Gradskog vijeća Mostara
Sjednica Gradskog vijeća Mostara

Način izbora gradonačelnika Mostara jasno je propisan Statutom, navodi se u zajdeničkoj izjavi koju u ponedjeljak 15. februara potpisuju Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH), Ured visokog predstavnika, Misija OSCE-a u BiH, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.

“Pozivamo sve gradske vijećnike da dalje ne odlažu ovaj proces, da pokažu odgovornost i da brzo izaberu gradonačelnika u skladu sa zakonskim okvirom na sljedećoj sjednici”, navedeno je u zajedničkoj izjavi.

U Mostaru je 12. februara prekinuta sjednica Gradskog vijeća, na zahtjev Irme Baralije iz BH bloka.

Izbor gradonačelnika je odgođen kako bi se političke strane usaglasile o prijedlogu BH bloka, koji čine Socijademokratska partija BiH i Naša stanka, a koji je izašao sa sporazumom da ovaj grad, umjesto jednog, ima tri čelnika koji bi se rotirali svako 16 mjeseci.

Za Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) BiH ta ideja je neprihvatljiva, jer, kako je predsjednik te partije Dragan Čović ocjenio “jedini ishod mogu biti daljnje blokade, dublje podjele i potpuna disfunkcionalnost gradske uprave”.

On je 13. februara zatražio angažman visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka u vezi sa izborom gradonačelnika Mostara, grada na jugu BiH.

Čović je naglasio kako je “težište protuzakonitog djelovanja usmjereno protiv hrvatskih političkih subjekata”, te zaključio da je samim tim i “protiv građana hrvatske nacionalnosti Grada Mostara”.

“U korist opcija predvođenih Strankom demokratske akcije (SDA), koje po oprobanom receptu anithrvatske histerije i kampanje, nametanjem apsurdne ‘probosanske’ denominacije u srcu Hercegovine na sve moguće načine pokušavaju uspostaviti jednonacionalnu vlast i uništiti bilo kakvu perspektivu i nadu u svjetliju budućnost u ovom gradu”, napisao je.

Uoči sjednice, koja je najavljena za ponedjeljak 15. februara, oglasili su se iz Naše stranke čime su potvrdili da ipak neće glasati za opciju rotacije gradonačelnika iako je u petak ta mogućnost bila izgledna.

“HDZ i SDA su nam, stoga, ostavili jedinu mogućnost – da ne podržimo njihove kandidate. U okolnostima u kojima te stranke nisu bile spremne odustati od svojih ranijih dogovora, Mostaru je neophodna jaka opozicija koja će ukazivati na njihove greške, otkrivati njihove afere i forsirati multietničku perspektivu Mostara”, saopšteno je iz te stranke.

XS
SM
MD
LG