Dostupni linkovi

Ispred Vlade Srbije pomen preminulim zdravstvenim radnicima


Pomen zdravstvenim radnicima preminulim tokom pandemije korona virusa ispred zgarde Vlade Srbije u Beogradu

Paljenjem sveća i polaganjem cveća ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, u ponedeljak 15. februara, održan je pomen lekarima i zdravstvenim radnicima preminulim zbog pandemije korona virusa.

Skup, koji je organizovao Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, najavljen je kao pomen i protest zbog velikog broja preminulih zdravstvenih radnika.

Ovaj skup je počeo u 12.05 čitanjem imena 105 preminulih lekara, kao i nekih imena zdravstvenih radnika za koje se zna da su preminuli od posledica korona virusa.

Nakon pročitanih imena preminulih, usledio je minut ćutanja, pa aplauz.

„Da se nijedno ime ne zaboravi, da nijedna žrtva ne bude uzaludna, a da oni koji su odgovorni za to što imamo ovoliki broj preminulih, građana Srbije prvenstveno, a potom i zdravstvenih radnika, jednog dana odgovaraju za svoja loša činjenja ili nečinjenja tokom ove epidemije“, rekao je Rade Panić, predsednik sindikata.

Pročitani su i zahtevi da se porodicama zdravstvenih radnika koji su tokom pandemije umrli na radnom mestu dodele nacionalne penzije, kao i da se oboljevanje zdravstvenih radnika od COVID-19 klasifikuje profesionalnom bolešću zdravstvenih radnika.

Takođe su zahtevani bolji uslovi za rad zdravstvenim radnicima u COVID-19 jedinicama, da smene nisu duže od šest časova i obavezno smenjivanje lekara na najviše mesec dana rada u tim jedinicama, kao i frekventna testiranja zdravstvenih radnika.


Među zahtevima je i formiranje radnog tela pri Ministarstvu zdravlja, koje bi se bavilo utvrđivanjem uzroka i razloga velike smrtnosti među lekarima i zdravstvenim radnicima.

Na skupu ispred Vlade Srbije prisutni su i pojedini članovi porodica preminulih zdravstvenih radnika, kao i njihove kolege.

Sindikat lekara i farmaceuta je naveo da je 105 preminulih lekara, stomatologa, farmaceuta i biohemičara od COVID-19, dok se ne zna tačan broj preminulih medicinskih sestara i tehničara, pomoćnih radnika, bolničara.

Skoro u isto vreme dok su kolege organizovale pomen preminulim zdravstvnim radnicima, premijerka Ana Brnabić izjavila je na obeležavanju Dana državnosti u Orašcu, u centralnoj Srbiji, da se o Srbiji u svetu govori kao o predvodniku u očuvanju zdravlja.

„Država koja je zahvaljujući sopstvenim snagama, znanju i naporima postala jedna od najbolje organizovanih na planeti kada je reč o vakcinaciji i borbi protiv COVID-a“, poručila je Brnabić gvooreći o Srbiji.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je 12. februara za BBC rekao da će država po okončanju epidemije „uraditi kompletnu analizu" i proveriti svaki neželjeni ishod.

On je naveo da je za realnu sliku potrebno znati ko je od zdravstvenih radnika bio u crvenoj zoni, ko se gde i kako zarazio, ko je bio radno aktivan, ko u penzijii.

Sindikat lekara i farmaceuta je na konferenciji za medije, 12. februara, saopštio da je prema njihovoj statistici od 105 preminulih lekara 62,85 posto njih radilo u državnoj službi, a oko 22 odsto u privatnom sektoru, dok je 11,43 odsto bilo u penziji i nisu radili, a 2,86 odsto je radilo van zdravstvenog sistema.

XS
SM
MD
LG