Dostupni linkovi

Vučić na Dan državnosti odlikovao Kusturicu, Rukavišnjikova i brojne ličnosti


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na ceremoniji dodele odlikovanja povodom Dana državnosti, 15. februara, ocenio da je Sretenje jedan od najvažnijih datuma u verskoj i političkoj istoriji zemlje, jer je to datum, kako je rekao, kada se rađala moderna srpska država.

"Sretenje nadahnjuje naš narod na raspetom Kosovu i Metohiji, daje energiju i našem narodu u Crnoj Gori, neretko zaboravljenom od matice. Čestitam praznik i našem narodu u Republici Srpskoj, jer su naši praznici i vaši i obrnuto. Istom rodu pripadamo i niko nema pravo da nam to oduzme", rekao je Vučić prenela je agencija Beta.

Predsednik Srbije je povodom Dana državnosti uručio zameniku ruskog premijera Juriju Borisovu, koji se nalazi u poseti Beogradu, Orden Republike Srbije na lenti, za izuzetne zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa dve zemlje.

Sretenjskim ordenom I stepena odlikovani su režiser Emir Kusturica za zasluge u oblasti filma, ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov za izradu spomenika Stefanu Nemanji, Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu za razvoj duhovno-prosvetiteljske delatnosti i Šumarski fakultet u Beogradu.

Sretenjskim ordenom II stepena za zasluge u kulturnim delatnostima odlikovani su glumac Aleksandar Berček i pesnik Pero Zubac dok su tim ordenom III stepena odlikovani Narodni muzej Toplice u Prokuplju, Narodni muzej u Šapcu i Šabačko pozorište.

Orden Karađorđeve zvezde I stepena Vučić je uručio režiseru filma "Dara iz Jasenovca", Predragu Gagi Antonijeviću za zasluge u oblasti filma, a isto priznanje za zasluge u oblasti muzičke delatnosti dodelio je Goranu Bregoviću, Momčilu Bajagiću Bajagi, Borislavu Bori Đorđeviću i operskoj prvakinji Jadranki Jovanović, kao i slikaru Milanu Ciletu Marinkoviću.

Za istaknute zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa Srbije i Rusije Ordenom Republike Srbije na ogrlici odlikovan je patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, dok je bivši predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos odlikovan Ordenom Republike Srbije na lenti.

Posthumno su odlikovani nekadašnji načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić kao i 15 medicinskih radnika koji su preminuli od posledica infekcije virusom korona.

Zlatnom medaljom za zasluge odlikovano je i devetoro kineskih lekara koji su pomagali srpskim kolegama na početku epidemije, a priznanje je pripalo i Pekinškom institutu za genetska istraživanja zahvaljujući čijoj donaciji je u Beogradu otvorena laboratorija "Vatreno oko" za testiranje na prisustvo korona virusa.

Odlikovana je i umetnica performansa Marina Abramović za izuzetne zasluge u oblasti umetnosti.

Vučić je povodom Dana državnosti odlikovao i novinarke televizija Pink i N1, Gordanu Uzelac i Jelenu Zorić Srebrnom medaljom za izuzetne zasluge u javnim delatnostima, posebno u oblasti novinarstva.

Među odlikovanim novinarima su i Zoran Maksimović sa Prve televizije, Bratislav Ilić sa Prve i televizije B92 kao i novinarka kineske televizije CCTV Žang Jing koja je ranije intervjuisala Vučića.

U Srbiji se 15. i 16. februara obeležava Dan državnosti kao državni praznik.

XS
SM
MD
LG