Dostupni linkovi

Vučić na Dan državnosti odlikovao Kusturicu, Rukavišnjikova i brojne ličnosti


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na ceremoniji dodele odlikovanja povodom Dana državnosti, 15. februara, ocenio da je Sretenje jedan od najvažnijih datuma u verskoj i političkoj istoriji zemlje, jer je to datum, kako je rekao, kada se rađala moderna srpska država.

"Sretenje nadahnjuje naš narod na raspetom Kosovu i Metohiji, daje energiju i našem narodu u Crnoj Gori, neretko zaboravljenom od matice. Čestitam praznik i našem narodu u Republici Srpskoj, jer su naši praznici i vaši i obrnuto. Istom rodu pripadamo i niko nema pravo da nam to oduzme", rekao je Vučić prenela je agencija Beta.

Predsednik Srbije je povodom Dana državnosti uručio zameniku ruskog premijera Juriju Borisovu, koji se nalazi u poseti Beogradu, Orden Republike Srbije na lenti, za izuzetne zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa dve zemlje.

Sretenjskim ordenom I stepena odlikovani su režiser Emir Kusturica za zasluge u oblasti filma, ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov za izradu spomenika Stefanu Nemanji, Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu za razvoj duhovno-prosvetiteljske delatnosti i Šumarski fakultet u Beogradu.

Sretenjskim ordenom II stepena za zasluge u kulturnim delatnostima odlikovani su glumac Aleksandar Berček i pesnik Pero Zubac dok su tim ordenom III stepena odlikovani Narodni muzej Toplice u Prokuplju, Narodni muzej u Šapcu i Šabačko pozorište.

Orden Karađorđeve zvezde I stepena Vučić je uručio režiseru filma "Dara iz Jasenovca", Predragu Gagi Antonijeviću za zasluge u oblasti filma, a isto priznanje za zasluge u oblasti muzičke delatnosti dodelio je Goranu Bregoviću, Momčilu Bajagiću Bajagi, Borislavu Bori Đorđeviću i operskoj prvakinji Jadranki Jovanović, kao i slikaru Milanu Ciletu Marinkoviću.

Za istaknute zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa Srbije i Rusije Ordenom Republike Srbije na ogrlici odlikovan je patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, dok je bivši predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos odlikovan Ordenom Republike Srbije na lenti.

Posthumno su odlikovani nekadašnji načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić kao i 15 medicinskih radnika koji su preminuli od posledica infekcije virusom korona.

Zlatnom medaljom za zasluge odlikovano je i devetoro kineskih lekara koji su pomagali srpskim kolegama na početku epidemije, a priznanje je pripalo i Pekinškom institutu za genetska istraživanja zahvaljujući čijoj donaciji je u Beogradu otvorena laboratorija "Vatreno oko" za testiranje na prisustvo korona virusa.

Odlikovana je i umetnica performansa Marina Abramović za izuzetne zasluge u oblasti umetnosti.

Vučić je povodom Dana državnosti odlikovao i novinarke televizija Pink i N1, Gordanu Uzelac i Jelenu Zorić Srebrnom medaljom za izuzetne zasluge u javnim delatnostima, posebno u oblasti novinarstva.

Među odlikovanim novinarima su i Zoran Maksimović sa Prve televizije, Bratislav Ilić sa Prve i televizije B92 kao i novinarka kineske televizije CCTV Žang Jing koja je ranije intervjuisala Vučića.

U Srbiji se 15. i 16. februara obeležava Dan državnosti kao državni praznik.

XS
SM
MD
LG